Catalunya Diari

Obre una nova llibreria de barri a Lleida: la irreductible

A més d'una llibreria de barri, la irreductible és un espai cultural que pretén situar a Lleida en el centre del mapa literari

Imatge de la nova llibreria
Obre una nova llibreria de barri a Lleida: la irreductible | LleidaDiari.cat

Lleida estrenarà un nou espai de cultura aquest pròxim dissabte 12 de desembre. Es tracta de la llibreria la irreductible. La irreductible, així en minúscules, perquè «som les persones amb minúscules les que fem girar el món, les que amb el nostre granet de sorra pedalem perquè l'engranatge continuï funcionant», diuen els seus impulsors.

La llibreria la irreductible serà un espai de literatura generalista que apostarà sobretot per segells independents i de qualitat. «Volem poder descobrir als lectors noves maneres de gaudir de la literatura, amb lectures que els treguin de la seva zona de confort», diu el Joan Roure. La llibreria compta amb més de 170 metres quadrats i inclourà una sala en la qual es desenvoluparan —quan les condicions sanitàries així ho permetin— un programa de tallers, presentacions i trobades literàries amb l'objectiu de crear un espai cultural entorn de la literatura. Aquesta sala albergarà també exposicions temporals d'artistes locals.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

L'exposició inaugural, a càrrec de l'artista local Carina Santiago

L'exposició inaugural A peu de públic és a càrrec de l'artista local Carina Santiago, coneguda artísticament com a Midamideta, i guardonada recentment amb el Premi Nacional a la Millor Fotografia de Festivals en els Iberian Festival Awards 2020, celebrat a Lisboa. La mostra també inclou fotografies dels artistes lleidatans Renaldo & Clara i El petit de cal Eril. A més, aquest dissabte 12 de desembre a partir de les 17.00, tindrà lloc a la irreductible una sessió de cançons literàries a càrrec de Maradona DJ. Hi haurà a més un punt de lectura, un petit racó que no passarà inadvertit i des del qual es podrà gaudir de les millors vistes de la ciutat. Situada al carrer Jaume II, 7, la irreductible s'emmarca en una localització excepcional en el passeig que discorre paral·lel al riu Segre, molt pròxima als emblemàtics Camps Elisis.

la irreductible és més que una llibreria i va més enllà d'un espai cultural: «És un projecte de vida que sorgeix de l'amor, com totes les grans empreses al llarg de la història. De l'amor a la Literatura —aquesta sí, amb majúscules— i a la cultura —i contracultura— que l'envolta. Vivim en un món tan interconnectat, tan global, que qualsevol iniciativa —per petita i local que sigui— cobra especial rellevància, ja que afecta de manera concèntrica a les persones que orbiten entorn d'aquella. Una tela d'aranya entreteixida amb empatia i reconeixement de l'altre, com no pot ser d'una altra forma en una història d'amor», afirma la Raquel Fontecha.

la irreductible es nodreix, a més, d'uns principis sòlids i inamovibles, que no per obvis s'han de donar per descomptat. «I és que l'amor i l'empatia no tenen raó de ser si no van de la mà del feminisme, de la defensa de la igualtat en la mar de la diversitat, del comú i el glocal; si no és reconnectant amb el nostre entorn, tant natural com social. En definitiva, aquest projecte pretén ser mirall de la societat plural que ens envolta, evitant l'heteronormativitat i el model patriarcal obsolet, però encara imperant en molts àmbits», ens diuen des de la irreductible.


Comentaris

envia el comentari