Catalunya Diari

L'obra 'Ocean Without a Shore' de Bill Viola s'instal·la a PLANTA de Balaguer

La peça del gran referent del videoart mundial arriba per primera vegada a l'Estat i s'ubica de forma definitiva a les instal·lacions de Sorigué

Pla general on es poden veure dues pantalles amb fragments audiovisuals de l'obra
Pla general on es poden veure dues pantalles amb fragments audiovisuals de l'obra | LleidaDiari.cat

PLANTA, l'innovador projecte promogut pel grup Sorigué i la seva fundació, ha inaugurat aquest dijous la seva primera instal·lació permanent amb l'obra 'Ocean Withourt a Shore' del referent del videoart mundial, Bill Viola. El públic en general la podrà començar a visitar a partir de la pròxima tardor. L'obra presenta una progressió cíclica d'imatges que descriuen un seguit de trobades a la intersecció entre la vida i la mort.

Està composta per tres pantalles verticals d'alta definició ubicades sobre altars i una instal·lació de so. Aquesta obra va ser creada per ser exposada a l'església italiana de San Gallo, del segle XV, com a projecte colateral de la Biennal de Venècia de 2007, i des d'aleshores no ha tornat a ser exposada a Europa. El mateix artista diu sobre l'obra: «Ocean Without a Shore tracta sobre la presència dels morts a les nostres vides. En una habitació fosca, els tres altars sobre els quals es col·loquen les pantalles es converteixen en portals per al pas entre els dos mons».

S'ha construït una sala específica per allotjar-la

Per a recrear l'obra s'ha construït una sala específica per allotjar-la. Aquesta construcció és el resultat d'un projecte d'investigació desenvolupat entre Sorigué i l'estudi d'arquitectura 'Fet de Terra', seguint criteris de sostenibilitat, innovació i economia circular. El sistema constructiu utilitza terra de la gravera de Sorigué per a crear tant les parets com, per primer cop, un sostre pla de terra compactada armada. La presidenta de Sorigué, Ana Vallés, ha definit l'estructura com una caixa de terra i ha assenyalat que és una proposta arquitectònica que s'alinea amb l'obra de Bill Viola. Per Vallés, aquest dijous es complex un somni des del moment en què van veure l'obra de Viola a Itàlia.

La seqüència de vídeos que presenten les tres pantalles que conformen 'Ocean Without a Shore' documenta una successió de persones que s'acosten lentament des de la foscor i es mouen cap a la llum. Cada persona travessa el llindar invisible d'aigua i llum per passar al món físic. Però un cop són encarnats, tots els éssers s'adonen que la seva presència és finita i, per tant, han d'allunyar-se de l'existència material per tornar del lloc on venen. El cicle es repeteix sense fi.

Pla obert on es pot veure l'antic cobert reformat on està instal·lada
Pla obert on es pot veure l'antic cobert reformat on està instal·lada | LleidaDiari.cat

 

Un tríptic de vídeo en color d'alta definició composta per tres pantalles

L'obra és un tríptic de vídeo en color d'alta definició composta per tres pantalles planes muntades en vertical i acompanyat d'una instal·lació de so. 'Ocean Without a Shore' es projecta de forma contínua i hi participen 24 persones. Tal com explica Kira Perov, directora executiva de Bill Viola Studio i esposa de l'artista, aquesta obra genera una experiència molt emotiva als espectadors que, de peu a una sala fosca, tenen la sensació que la gent de les pantalles «camina a través de les parets i a l'espai com si fossin entre nosaltres. El fort so de la paret d'aigua que se sent quan la travessen potencia aquesta sensació».

La idea inicial de l'artista era ubicar una edició d'aquesta obra a diversos continents. 'Ocean Without a Shore' es va exhibir des de 2018 a la National Gallery of Victoria, a Melbourne, Austràlia, d'on actualment és part de la col·lecció. Una altra edició va ser adquirida per la col·lecció d'art Prism Tower SBS (Seoul Broadcasting System); i una altra per l'Acadèmia de Belles Arts de Pennsylvania, Philadelphia, Estats Units, el 2011. Amb la instal·lació permanent a PLANTA l'obra torna ara a Europa.

Pla mitjà on es pot veure una noia en un fragment audiovisual
Pla mitjà on es pot veure una noia en un fragment audiovisual | LleidaDiari.cat

 

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari