Catalunya Diari

La Paeria assumeix la gestió de l'antiga Església de Sant Ruf per recuperar aquest monument medieval

L'Ajuntament firma un conveni de cessió d'ús pels pròxims 15 anys amb els propietaris de la finca, situada a la partida Plana de Bisbe de Lleida

Imatge de l'antic monestir de Sant Ruf de Lleida
Imatge de l'antic monestir de Sant Ruf de Lleida | LleidaDiari.cat

L'Ajuntament de Lleida ha assumit la gestió de l'antiga Església de Sant Ruf per recuperar aquest monument medieval i el seu entorn. L'alcalde Àngel Ros ha presidit la firma de conveni de cessió d'ús de la finca de la partida Plana del Bisbe, prop de Llívia, de 3.664 metres quadrats on està situada l'església, un antic monestir medieval del segle XII, declarat Bé Cultural d'Interès Local, que és de propietat privada i que ara podrà ser millorat amb gestió de la Paeria. L'acord contempla la cessió d'ús per part dels propietaris de la finca a la Paeria per un període de quinze anys prorrogables. L'Ajuntament es compromet a dedicar aquest espai a activitats de difusió del patrimoni, dins de l'activitat de Turisme de Lleida.

El Monestir de Sant Ruf va ser fundat l'any 1152, tres anys després de la conquesta cristiana de Lleida, sota l'impuls de Ramon Berenguer IV. Com a prioritat de canonges agustinians, el monestir va viure moments d'esplendor en la segona meitat del segle XIII però malgrat que aquesta rellevància mai no es va acabar d'edificar i al segle XV ja es trobava en decadència. L'Ajuntament té previst abordar una primera actuació de millora de l'exterior i de l'entorn, incloent-hi la senyalització i els accessos, així com la generació del relat històric entorn del monument, per tal d'atansar a la ciutadania aquest conjunt monumental.

En aquesta segona fase, s'estudiaran les actuacions arquitectòniques de conservació i rehabilitació que cal fer a l'edifici, per a les quals es demanarà la col·laboració de la Generalitat. L'objectiu de l'acord és permetre comptabilitzar la titularitat econòmica privada del bé amb la promoció del seu interès cultural. De fet, l'Ajuntament de Lleida està promovent davant de la conselleria de Cultura la declaració d'aquest monument com a Bé Cultural d'Interès Nacional, en la categoria de monument històric.


Comentaris

envia el comentari