Catalunya Diari

Paupaterres planta cara a la crisis i organitza la 15a edició

Paupaterres planta cara a la crisis i organitza la 15a edició| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Tàrrega

 Aquesta cita cultural, organitzada per l’Associació Paupaterres, planta cara a la crisi i manté l’entrada gratuïta, tot i minvar lleugerament el pressupost, que es queda en 17.000 euros (l’any passat fou de 18.000 euros). La reducció dels catxés dels grups, l’aposta per les bandes catalanes (que abarateix els 
desplaçaments) i l’ànim sense lucre dels organitzadors fan possible de tirar endavant amb la iniciativa, junt amb les aportacions d’Obra Social  “la Caixa” (que costeja dos grups internacionals dins el programa Diversons), el nou acord amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs (que assumeix els catxés de dues bandes lleidatanes) i la subvenció de l’Ajuntament de Tàrrega (la qual augmenta fins arribar als 9.500 euros).  
 Els responsables han assenyalat durant la presentació que el Paupaterres, després de tres lustres de concerts, s’ha consolidat com el festival musical en actiu amb més públic a les terres de Lleida, assolint les últimes edicions els 6.000 assistents. La caiguda d’altres festivals del calendari cultural lleidatà apuntalen aquest fet. Lluís Agea, Marc Calderó i Albert Sala han asseverat a més que el Paupaterres és l’única cita d’aquest tipus a Lleida que apareix a la guia de festivals musicals d’estiu editada per la revista Enderrock. Els organitzadors també han valorat el caràcter intergeneracional del públic del Paupaterres. Per la seva part, el regidor de Cultura de la localitat, Albert Rosinés, ha agraït l’esforç dels organitzadors per mantenir el Paupaterres en cartell durant aquests darrers quinze anys, malgrat les dificultats econòmiques. 
 
Conservant el seu segell d’identitat, el festival targarí vol acostar el folklore i el mestissatge musical sota un atractiu embolcall de festa. Una desena de formacions passaran per l’escenari situat al càmping municipal, cartell que es completarà amb el mercadet ètnic i el sopar de gastronomies foranes, espais que assoleixen la xifra rècord de 25 parades. Al cartell hi apareixen noms tant veterans com Dr. Calypso, els introductors dels ritmes jamaicans al nostre país, com formacions joves del panorama musical català com l’Anna Roig i l’Ombre de Ton Chien o Els Catarres. A més, hi participen formacions lleidatanes amb directes molt enèrgics com La Familia Torelli o La Terrasseta de Preixens.  
 
Actuacions del divendres 13 de juliol
- NAKANY KANTÉ (afrofusió): Provinent de Siguiri, una petita vila de la República de Guinea, a la vora de la frontera amb Mali, aquesta artista d’aguda i penetrant veu porta un projecte que se submergeix cap a la tradició de la seva terra, presentant la vitalitat de la cultura mandinga. (Aportat per Diversons d’Obra Social 'laCaixa')
 
- LA SHINGA (flamenc de fusió): Jove formació que reuneix músics d’Argentina i Uruguai, clarament hereus del “so Barcelona”. El seu estil està influït per la rumba, el flamenc, la cúmbia, el rock-steady... i que tenen com a denominador comú el ball i la festa. 
 
- ZULU 9.30 (mestissatge): Banda amb gran bagatge que ha fet gira arreu d’Europa. Cançons amb lletres que parlen de temes quotidians i música enèrgica per no parar de ballar. 
 
- LA TERRASSETA DE PREIXENS (música de revetlla): Banda de les terres de Lleida, vinculada a Tàrrega, amb influències de la rumba. Duran sota el braç el seu primer disc d’estudi,  El gran desgraciat, que ha comptat amb col—laboracions dels cantants de Ràbia Posivita i Naraina entre altres. (Aportat per l’Institut d’Estudis Ilerdencs)
 
- LA FAMILIA TORELLI (funk-ska): Formació lleidatana que des de l’any 2000 ha portat la música jamaicana a festivals d’arreu del territori català, compartint cartell amb noms propis com Maroon Town, Ojos de Brujo o Amparanoia entre altres. (Aportat per l’Institut d’Estudis Ilerdencs)
 
Actuacions del dissabte 14 de juliol
- GAFIEIRA MIÚDA (samba): Amb el sorprenent ritme brasiler de la gafieira, suau i delicat, molt popular al Brasil durant els anys 30 del segle XX, aquesta formació ens trasllada a l’univers màgic i atemporal de les sales de ball de Río de Janeiro. (Aportat per Diversons d’Obra Social 'la Caixa')
 
- ANNA ROIG I L’OMBRE DE TON CHIEN (cançó): Si bé aquesta formació se l’ha relacionada sovint amb la cançó francesa - tant per les seves influències com per la utilització del francès en algunes de les cançons - actualment ha esdevingut una proposta de pop sofisticat amb personalitat pròpia. Aquests cinc músics del Penedès estrenen nou disc tot pintant un Bigoti vermell. 
 
- ELS CATARRES (pop - folk): Amb la cançó 'Jenifer', aquest trio d’Aiguafreda va saltar a la fama l’estiu del 2011, superant el milió de visites al Youtube i guanyant el Premi Enderrock 2012 a la millor lletra. Dins la  Gira Bandarra, al Paupaterres mostraran les seves noves cançons en preparació, enregistrades amb la col·Â—laboració de La Pegatina. 
 
- DR. CALYPSO (música jamaicana): Amb 11 discos publicats i 20 anys d’experiència damunt els escenaris, aquesta vitaminada banda del Poblenou de Barcelona ha tornat als estudis de gravació per modelar un nou EP, titulat  Endavant. Dr Calypso són el grup que més ha contribuït a transmetre els sons jamaicans, l’ska i el reggae a les nostres contrades. 
 
- SHERPAH (fusió): Camino és el títol del nou treball dels catalans Sherpah i que presentaran al Paupaterres, un disc amb col·Â—laboracions tan remarcables com les d’Amparo Sánchez (Amparanoia) o Joan Garriga (La Troba Kung-Fú). El resultat: una fusió de diverses tendències com la cúmbia, el funk o la rumba. 


Comentaris

envia el comentari