Catalunya Diari

El periodista lleidatà Àlvar Llobet escriu la biografia de Joan Sauret

Després de l’acte, es descobrirà una placa homenatge que la Paeria de Balaguer ha col·locat al davant de la casa on va nèixer i viure

La Fundació Josep Irla publica aquest maig la nova publicació d'Estudis Històrics i Biogràfics «Joan Sauret. Tasca i esperança», elaborada pel periodista Àlvar Llobet.

Es presentarà el 6 de maig, a les 19.30 hores, al pati de la Biblioteca Margarida de Montferrat (carrer del Miracle, 23. Balaguer). Comptarà amb la intervenció de Jordi Ignasi Vidal, paer en cap de Balaguer, Carme Alòs, directora del Museu de la Noguera, Marta Vilalta, secretària genera adjunta d'ERC, Àlvar Llobet, periodista i autor de la biografia, i Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Joan Sauret i Garcia (Balaguer, 1899–1985), emigrat en l'adolescència a Argentina, inicia una perenne vocació periodística a través de Ressorgiment i un sòlid compromís polític amb el catalanisme republicà. Tornat a la seva ciutat natal, el 1925 crea Pla i Muntanya, quinzenal d'àmbit comarcal; el 1930 impulsa el Centre Català Republicà; el 1931 participa en la fundació d'Esquerra Republicana; i el 1932 esdevé diputat al Parlament de Catalunya, tasca que compagina amb la de periodista a La Humanitat.

Cartell del llibre de Joan Sauret
El periodista lleidatà Àlvar Llobet escriu la biografia de Joan Sauret | LleidaDiari.cat

S'exilia a França

Amb la derrota de la Guerra Civil, s'exilia a França on esdevé estret col·laborador del secretari general d'ERC Josep Tarradellas, al qual succeeix al capdavant de l'organització des del 1954, mantenint la flama del partit a través de Tribuna, alhora que impulsa l'incipient moviment federalista europeu. Amb la fi del franquisme, el 1976 cedeix el lideratge d'Esquerra Republicana a Heribert Barrera, deixa escrita la peripècia de la diàspora a L'exili polític català i retorna al seu bressol a la vora del Segre per a morir-hi.

Després de l'acte, es descobrirà una placa d'homenatge a Joan Sauret i Garcia que la Paeria de Balaguer ha col·locat al davant de la casa on va néixer i viure durant bona part dels primers 30 anys de vida el periodista i polític republicà. Aquest recordatori s'emplaça al número 43 de la Plaça Mercadal. Es lliurarà un exemplar a tots els assistents.


Comentaris

envia el comentari