Catalunya Diari

Presenten a Lleida un projecte que recupera cançons infantils cantades en lleidatà

Aquesta iniciativa, que vol reivindicar el patrimoni de les comarques de Ponent a través del seu parlar

Imatge d'una de les actuacions a l'escola Països Catalans de Lleida
L’Escola Països Catalans de Lleida acull la presentació d’‘Infantília’ | LleidaDiari.cat

L'Escola Països Catalans de Lleida ha sigut aquest dijous l'escenari per presentar el projecte 'Infantília', què pretén suplir la manca d'un repertori de cançons infantils enregistrades en català occidental.

Així, l'alumnat ha gaudit d'un tast musical a càrrec del grup de cançó tradicional Krregades de Romanços i el pianista i compositor, David Pradas, impulsors de la iniciativa. 'Infantília' s'ha creat per omplir el buit existent en aquest àmbit, alhora que aspira a ser una eina de treball per mestres i pares que volen transmetre aquestes cançons tradicionals als més petits.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Han treballat durant un any i mig en els temes

Per fer-ho possible, les Krregades de Romanços han treballat durant un any i mig en els temes populars del cançoner català per a enregistrar-les amb els arranjaments de David Pradas. Els creadors de la proposta han explicat que es tracta de "recuperar i reivindicar el patrimoni immaterial de les comarques de Ponent a través de la parla mitjançant la interpretació de cançons tradicionals i populars".

A la presentació hi ha assistit el director dels Serveis Territorials d'Educació a Lleida, Carles Vega, la cap d'Unitat Tècnica de les Escoles Bressol Municipals de La Paeria, Rosa Maria Rauret i Mariona Miret com a representant de Política Lingüística de la Generalitat. Aquesta presentació ha suposat l'inici de la celebració del desè aniversari del grup Krregades de Romanços. Aquesta presentació ha suposat l'inici de la celebració del desè aniversari del grup Krregades de Romanços.

19 cançons populars infantils

El repertori d''Infantília' està format per 19 cançons populars infantils interpretades amb accent lleidatà, com 'Sol solet', 'La lluna, la pruna', 'Plou i fa sol', 'Dalt del cotxe', 'Pedra pedreta', 'Serra serra', 'Tres pometes', 'Una plata d'enciam' i 'Roda Roda'. A més, el treball inclou temes com 'Lo pont està espatllat', 'Non non canta la mare' i 'El gatet', cançons recuperades de les Terres de Ponent.

Aquest treball es presenta en format USB que inclou les cançons cantades a l'uníson amb acompanyament de piano, les mateixes cançons interpretades amb violí i piano i una tercera versió amb piano sol. A més, s'hi inclouen les partitures de les cançons, les fonts d'allà on han estat recollides i uns breus apunts didàctics de cada una d'elles.

El treball neix amb la voluntat de ser el primer d'una col·lecció

El treball neix amb la voluntat de ser el primer d'una col·lecció, ja que tant les membres de Krregades de Romanços com el compositor David Pradas, consideren de vital importància la utilització de la llengua pròpia de cada territori a l'hora de cantar amb els infants. Aquesta col·lecció és, doncs, una eina més de divulgació del patrimoni cultural musical de Catalunya (posant especial èmfasi en el patrimoni de les comarques de Ponent) i una reivindicació del parlar del català nord-occidental.

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari