Catalunya Diari

La primera edició del Festival Espurnes Barroques uneix música, gastronomia i art en enclavaments barrocs

Se celebra en nou municipis articulats a les comarques del Solsonès, la Segarra, l’Anoia i el Bages

Vint anys després dels incendis que van devastar 27.000 ha de bosc a la Catalunya Central i va afectar 20 municipis de l'Alta Anoia, el Sud del Solsonès, el Nord del Baiges i l'extrem oriental de la Segarra, neix el Festival Espurnes Barroques que tindrà com a epicentre el Santuari del Miracle a Riner. La idea del certamen és programar concerts de música barroca en enclavaments barrocs en aforaments petits i anar més enllà dotant la proposta d'una experiència de tot un cap de setmana al voltant d'un eix temàtic concret, sempre contextualitzat amb elements culturals i artístics del Barroc.

El guitarrista Edwin García que actuarà al Festival Espurnes Barroques
El guitarrista Edwin García que actuarà al Festival Espurnes Barroques | LleidaDiari.cat

A més, algunes de les experiències inclouran una proposta gastronòmica amb els xefs Jaume Barnés i Manel Casanovas. En vuit dies, entre maig i juny del 2018, es programaran tretze concerts, un d'ells una producció operística de petit format; set refrigeris barrocs, sis àpats històrics, tres tallers, dues conferències-diàleg i visites als espais, amb l'objectiu de donar a conèixer l'importantíssim patrimoni barroc d'una zona poc dinamitzada turísticament i culturalment. En concret, se celebrarà en nou municipis articulats a les comarques del Solsonès, la Segarra, l'Anoia i el Bages.

  

El certamen tindrà lloc del 26 de maig al 17 de juny i està organitzat pels ajuntaments de Riner, Pinós, La Molsosa, Sant Ramon, Estaràs, Calonge de Segarra, Pujalt, Sant Mateu de Bages i Súria. Com ha destacat el Departament de Cultura, són nou municipis articulats en quatre comarques (el Solsonès, la Segarra, l'Anoia i el Bages) i dos bisbats (Solsona i Vic), que «tenen la particularitat de compartir un paisatge que fa vint anys fou devastat per les flames d'un gran incendi i un territori que preserva importants vestigis barrocs, i que configuren una mapa que s'acabarà coneixent amb el nom de Territori Barroc». De fet, aquests és un dels objectius i és crear aquesta marca.

Foto de família del Festival Espurnes Barroques
Foto de família del Festival Espurnes Barroques | LleidaDiari.cat

 

La presidenta del Consorci per a la promoció de l'Alta Anoia, Mireia Duran, ha dit que el certamen va néixer fa tres mesos quan es va començar a parlar de com donar a conèixer el Miracle a través de la música i s'ha fet un programa amb concerts i experiències d'alta qualitat: «Parlem de música, gastronomia i art en enclavaments barrocs, i això el fa diferent d'altres festivals del país». Duran ha explicat que el festival es diu espurnes perquè va part del territori va ser cremat fa vint anys i «de les espurnes s'encenen altres focs i en aquest cas es parlen d'espurnes de qualitat i culturals».
 

El certamen arrencarà aquest dissabte al Santuari del Miracle a Riner amb una presentació de Joan Vilamala i un concert al migdia a càrrec del Conjunt Atria i a la tarda a la capella de la Puríssima Concepció de Pujalt hi haurà una escenificació històrica de la rebuda per les milícies republicanes de Pujalt en el 80è aniversari de l'establiment de la base de l'Exèrcit Popular al municipi. Posteriorment hi haurà un concert i un sopar popular amb ambientació històrica amb el nom ranxo de guerra. L'alcalde de Pujalt, Antoni de Solà, ha explicat que es farà una recreació històrica d'aquests fets.

El guitarrista Edwin García que actuarà al Festival Espurnes Barroques
El guitarrista Edwin García que actuarà al Festival Espurnes Barroques | LleidaDiari.cat

 


Comentaris

envia el comentari