Catalunya Diari

Puig adverteix que la intervenció dels pressupostos atura més de 30 actuacions del Departament de Cultura

La intervenció obliga a a turar la restauració de la Seu Vella de Lleida i fa perillar accions de promoció del català per valor de 193.000 euros
La intervenció obliga a aturar la restauració de la Seu Vella de Lleida | CatalunyaDiari.cat

El conseller de Cultura, Lluís Puig, ha advertit que la intervenció del pressupost de la Generalitat per part del Ministeri d'Hisenda afecta més d'una trentena d'actuacions que té en marxa el Departament de Cultura. Puig ha titllat aquesta actuació de «salvatjada» i ha detallat que, entre les accions que no podran tirar endavant, hi ha la restauració de la Seu Vella de Lleida, valorada en 830.000 euros. El titular de Cultura també ha lamentat especialment l'afectació en l'àmbit de les biblioteques, ja que la disposició de l'Estat fa que no es puguin executar la majoria d'activitats i projectes pendents previstos fins a finals d'any. «Tots els recursos destinats a les biblioteques han quedat a zero i això en els països civilitzats vol dir atemptat contra la llibertat d'accés al saber», ha denunciat Puig.

El Departament també ha detallat que la intervenció fa perillar diverses mesures en l'àmbit de la política lingüística, entre les quals la promoció del català i accions de suport al cinema en català. En aquest sentit, es veuran afectats l'ampliació de la convocatòria de subvencions per al doblatge i a la subtitulació de llargmetratges d'estrenes en català, així com la campanya de promoció del CINC, el cicle de cinema infantil. La mesura també afecta campanyes de difusió de l'Optimot, de cursos de català o de sensibilització a la població de no catalanoparlants, valorades en 193.000 euros. 

 

L'ordre del govern espanyol també afecta activitats com l'adquisició de fotografies del fons documental Cabanes en el marc del Pla Nacional de Fotografia, per un import de 267.000 euros; la compra de fons d'art en el marc del Pla Integral de les Arts Visuals, a la qual es preveia destinar 101.000 euros. També afecta activitats de la Institució de les Lletres Catalanes com ara les realitzades al marc del Festival de Poesia de Sant Cugat, valorades en 35.000 euros, o la commemoració del 80è aniversari de la creació de la Institució. En aquest punt, Puig ha lamentat especialment «l'atac d'arrel» a una institució que es va crear el setembre del 1937 «quan, a la meitat de la Guerra Civil, la Generalitat va crear una institució per fer front a la barbàrie des de la cultura».  

En l'àmbit de les biblioteques, la disposició de l'Estat fa que, segons el Departament de Cultura, quedin «automàticament intervinguts» tots els saldos positius dels quals disposava el Servei de Biblioteques per dur a terme les funcions de suport a les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya. Aquest fet, segons Puig, impedeix executar la majoria d'activitats i projectes pendents previstos fins a finals d'any. Entre d'altres, no es podran realitzar les activitats pendents de foment de la lectura, jornades professionals, treballs tècnics preliminars del catàleg i carnet únic de Catalunya. A més, l'ordre del govern espanyol també afecta diverses actuacions de consolidació de jaciments arqueològics d'arreu del territori català valorades en un total de 49.000 euros, així com projectes de digitalització de la Biblioteca de Catalunya, valorats en 102.000 euros. Comentaris

envia el comentari