Catalunya Diari

El Quartet Teixidor, dijous a l’Auditori

Oferirà el concert 'Teixidor, Pärt, Brahms: Quatre instruments i tres mons sonors' en el marc de la programació de LaTemporada Lleida

El Quartet Teixidor oferirà dijous, 19 de maig, a les 20.00 hores, a l'Auditori Municipal Enric Granados, el concert 'Teixidor, Pärt, Brahms: Quatre instruments i tres mons sonors' en el marc de la programació de LaTemporada Lleida.

Josep Teixidor, nascut a Seròs, va escriure sis quartets de corda que constitueixen un exemple d'indubtable importància per a estudiar la implantació i el desenvolupament del gènere a l'Espanya de finals del segle XVIII. Hi utilitza procediments compositius dels grans mestres de l'època (Haydn, Boccherini, Brunetti) buscant sempre un llenguatge propi. El resultat són uns quartets brillants i d'una gran originalitat, escrits en un estil personal molt reconegut.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

L'estonià Arvo Pärt és el compositor viu més interpretat arreu del món. Psalom forma part del conjunt d'obres escrites dins l'anomenat 'minimalisme sacre'. Música contemplativa, hipnòtica, influenciada per les primeres polifonies i els cants de la litúrgia ortodoxa, i on el silenci hi juga un paper fonamental. A la segona part, el públic podrà escoltar el primer quartet de Brahms, acabat el 1873. Escrit en la tonalitat de Do menor (igual que la seva Simfonia n.1, op. 68), és un clar exemple de l'estil del compositor alemany, un dels grans cims del Romanticisme.

Imatge de Quartet Teixidor
El Quartet Teixidor, dijous a l’Auditori | LleidaDiari.cat

Programa

Quartet n. 3 en Fa major J. Teixidor

Psalom A. Pärt

Quartet en Do menor, op 51 n. 1 J. Brahms

Les entrades (11 €, general i 9 €, reduïda) es poden comprar a les taquilles de l'Auditori Municipal Enric Granados, Teatre Municipal de l'Escorxador i a l'oficina de Turisme de Lleida i al web de LaTemporada Lleida.

Quartet Teixidor

El Quartet Teixidor és el punt on es creuen les trajectòries professionals de quatre músics que, complementant el seu treball orquestral i pedagògic, desitgen aprofundir en el món de la música de cambra. Pren el nom del compositor, organista i teòric musical Josep Teixidor i Barceló (1752-1811/14), nascut a Seròs (Lleida), del qual se'n conserven, entre altres obres, sis quartets de corda.

Un dels principals objectius del Quartet Teixidor és donar a conèixer partitures desconegudes i interpretar-les al costat de les grans obres del repertori per a quartet de corda. D'aquesta manera, els seus programes de concert combinen regularment música de Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Dvorák, Brahms, Xostakòvitx, etc. amb obres infreqüents o oblidades de compositors catalans com Ramon Carnicer, Pau Marsal, Claudi Martínez Imbert, Felip Pedrell, Enric Morera, Enric Granados, Lluís Benejam, Gaspar Cassadó i, evidentment, Josep Teixidor.

Fruit d'aquesta tasca de recuperació del patrimoni musical, ha publicat un CD amb la música de cambra de Celestino Vila de Forns (1829-1915). El 2008 va actuar a la sala Josef Dobrovský de Brno (República Txeca), on interpretà música de Josep Teixidor, Eduard Toldrà i Xavier Gols. Paral·lelament, també s'interessa per la música dels nostres compositors actuals, enregistrant un CD amb quartets de Josep Lluís Guzmán, Anna Cazurra i Jordi Capellas, i estrenant dues obres dedicades al grup: Sis cançons populars catalanes per a quartet de corda de Narcís Bonet (2015) i Si vera somnia de Jordi Domènech (2016). Precisament el quartet fou convidat a tocar aquesta última obra al foyer del Gran Teatre del Liceu dins el cicle #OFFLiceu, dedicat a la música contemporània amb veu.

Ampliant el seu repertori

Ampliant el seu repertori, el Quartet Teixidor ha col·laborat amb els pianistes José Menor, Joan Pagés, Santi Riu i Jordi Castellà, la mezzosoprano Marta Infante, el baríton Toni Marsol, el guitarrista Carles Trepat i el clarinetista Josep Fuster. Ha realitzat concerts per tota la geografia catalana i ha enregistrat per Catalunya Música, La XarxaTV i per les discogràfiques Columna Música i La Mà de Guido. En un dels seus recents projectes ha col·laborat amb el poeta lleidatà Txema Martínez per unir música i poesia amb Les Set últimes paraules de Crist a la Creu de Joseph Haydn. Des de la temporada 2013/2014, el Quartet Teixidor és quartet resident a l'Auditori Municipal Enric Granados de Lleida.


Comentaris

envia el comentari