Catalunya Diari

La Sardana, la dansa popular catalana que va inventar un andalús

Pep Ventura, d'Alcalá del Real, Jaén, va inventar el tradicional ball

Ballada de sardanes a Vandellòs.
Ball de sardanes | Catalunyadiari.cat

Quan parlem de Pep Ventura és possible que molts desconeguin la seva història. Ara bé, si parlem de la Sardana, la majoria pensarem amb la popular dansa catalana. Doncs bé, si relacionem ambdós conceptes, encaixem una de les tradicions més grans del país amb el seu inventor.

La sorpresa és major quan es revela que Pep Ventura és d'origen andalús. Així ho informa 'El Español' on, en un reportatge, va aprofundir la vida d'un dels personatges més simbòlics de Catalunya. Nascut a Alcalá del Real, província de Jaén, la història d'aquest creador comença al sud d'Espanya i acaba a Figueres.

2 de febrer de 1817

Imatge del Pep Ventura

Imatge del Pep Ventura | Cedida

 

El citat mitjà es va traslladar fins al seu poble d'origen. Allí, el rector de San Domingo de Silos, Manuel, va mostrar el registre que es troba dins de tom 26 de l'arxiu parroquial. En ell, es troba José María Ventura Casas, fill de Benito Buenaventura i Antonia Casas, qui va néixer el 2 de febrer de 1817.

L'informe també inclou la formació referent al seu pare, qui fora sergent de la Primera Companyia del Batalló Primer de Catalunya, Segon Lleuger. A més, també s'afegeix la procedència de tots els seus avis, nascuts a Rosas, Tanoella i Manlleu, municipis catalans.

«Als catalans que venen a la parròquia els sorprèn molt conèixer la història d'algú tan proper a ells. Creien que era català? No, home, no. Pep va néixer i créixer aquí», explica el rector Manuel, qui entre broma afegeix que «molta independència, però el pare de la sardana era andalús».

Ballada de sardanes a Reus
Ballada de sardanes a Reus | Cedida

 

Els pares del Pep van voler que el seu fill nasqués en el municipi andalús. No obstant això, un parell d'anys després van haver de seguir el recorregut de molts veïns del poble i marxar a Catalunya. El seu pare hi va ser destinat per controlar els bandolers que es trobaven a la serra, sent destinat a la Companyia Fixa de Roses.

Quatre anys després, els dos pares del Pep van perdre la vida. La mare per una malaltia i el pare, com a conseqüència de l'atac de les tropes de Fernando VII. Davant d'això, el precursor de la Sardana es va veure obligat a traslladar-se i ser criat pels seus avis, a la localitat de Figueres.

Posteriorment, seria quan coneixeria a Juan Llandrich, cap de l'orquestra de sardanes, on Ventura iniciaria la seva relació amb la música. D'aquesta experiència, va aconseguir un gran aprenentatge en aquest sector, així com conèixer a María Llandrich, qui fora la seva dona, filla del seu mestre. Uns anys després, arribaria el seu punt zenital a la seva carrera, quan participaria en el recital a Montserrat, davant la reina Isabel II, on va destacar per la seva innovació en les composicions, incloent-hi un instrument totalment diferent, la tenora, qualificat d'una barreja entre l'oboè, el saxo soprano i el clarinet.

El record a Alcalá

Alcalá del Real és un petit municipi ubicat a la serra del sud de Jaén. En ell, hi resideixen poc més de 20.000 habitants, servint de punt d'unió entre tres grans ciutats com són Jaén, Córdoba i Granada. Molts d'ells, durant el segle XIX, es van veure obligat a canviar la seva residència per terres catalanes, on confiaven trobar millors condicions laborals i econòmiques.

Pep Ventura, un d'ells, va aconseguir l'èxit professional en aquesta terra. 200 anys després de la seva mort, és recordat com el creador de la dansa tradicional de Catalunya, gaudint de dos monuments, el nom d'una agrupació musical i un conservatori, els quals mantenen vius la història de l'impulsor.


Comentaris

envia el comentari