Catalunya Diari

Segona edició d’Animac Vintage

Animac, la Mostra de Cinema d’Animació de Catalunya juntament amb el Centro Checo de Madrid recupera la sèrie protagonitzada pels dos ‘sapastres’ més divertits de la història de l’animació: Pat i Mat

Cartell de l'esdeveniment
Segona edició d’Animac Vintage | LleidaDiari.cat

Animac, la Mostra de Cinema d'Animació de Catalunya juntament amb el Centro Checo de Madrid recupera la sèrie protagonitzada pels dos 'sapastres' més divertits de la història de l'animació: Pat i Mat. Es tracta de la segona edició d'Animac Vintage, animacions d'ahir per a famílies d'avui i del tercer programa 'Animac a casa'.

A partir d'avui i fins al dia 20 de juny, petits i grans podran gaudir en línia i gratuïtament d'una selecció de 10 episodis de la divertida sèrie animada Pat i Mat, acompanyada d'un reportatge sobre la seva història, presentat per l'especialista en animació stop motion Adrián Encinas. Pat i Mat és una sèrie de ninots animats fotograma a fotograma que fou creada l'any 1976 a Txecoslovàquia pel director d'animació Lubomír Beneši l'artista Vladimir Jiránek. La primera pel·lícula de la sèrie és de l'any 1976 i originalment la van imaginar com a entreteniment per adults però de seguida van adonar-se que la història d'aquests dos maldestres tenia èxit i era molt ben acollida per grans i petits.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La sèrie compta amb 44 anys d'existència

La sèrie compta amb 44 anys d'existència i encara li queda molta vida gràcies a la tasca del fill i la néta de Lubomír Beneš - Marek Beneši Tereza Benešová- que continuen animant episodis amb les aventures i desventures domèstiques de Pat i Mat. Cal recordar que Marek Beneši Tereza Benešová van visitar Lleida com a convidats de la Mostra Animac durant la vint-i-tresena edició, l'any 2019.

Pat i Mat són dos amics i veïns que fan de manetes i es dediquen al bricolatge, però són molt sapastres i matussers. Cada capítol presenta un problema domèstic que els dos amics intenten resoldre mitjançant les seves «habilitats» tot i que els intents de solució agreugen el problema. Per fi, quan tot sembla resolt, alguna cosa surt malament i el desastre empitjora. Finalment el problema se soluciona de forma poc eficient, no obstant això, sempre acaben contents i satisfets per la feina feta.

La determinació per enfrontar-se als problemes i el seu tarannà alegre, tranquil i amistós són els seus trets més característics. La visió optimista de la vida és un dels punts clau de la sèrie que connecta amb grans i petits de tot el món. Com la sèrie no està dialogada, la música del compositor txec Petr Skoumol juga un paper fonamental.

Animac Vintage neix per acompanyar en el confinament les famílies

La directora d'Animac, Carolina López, explica que «Animac Vintage neix per acompanyar en el confinament les famílies amb nens i nenes petits. La història de l'animació, i més en un país amb una tradició fabulosa en aquest terreny com és la República Txeca, està plena de joies per descobrir per a les noves generacions. Per nosaltres és important mostrar les animacions però també contextualitzar-les, ajudant així a augmentar l'apreciació cap a aquest mitjà. A través dels curts, però també de les presentacions i les activitats proposades, volem destacar els valors artístics i humans. I que tant els petits de la casa com els familiars i el públic amant de l'animació, puguin gaudir d'animacions d'ahir que connecten amb el públic d'avui». Pròximament Animac compartirà un dossier lúdic-pedagògic amb activitats per poder treballar els capítols de Pat i Mat, tal com es va fer amb El petit talp.


Comentaris

envia el comentari