Catalunya Diari

S’inicien els assajos de la producció lleidatana ‘Goyescas’, que s’estrena el proper 7 de maig al Teatre de la Llotja

Es tracta d’una òpera escenificada, la més coneguda del compositor lleidatà, que compta amb la participació de 130 persones, entre músics, actors i figurants
La funció es representarà aquest diumenge a La Llotja de Lleida. | DEFOTO / Ramon Gabriel

El Teatre de la Llotja acollirà el proper 7 de maig l’estrena d’una producció lleidatana amb motiu de la commemoració dels 100 anys de la mort del compositor lleidatà Enric Granados (1916) i dels 150 del naixement (1867). Es tracta de Goyescas o los Majos enamorados, una òpera escenificada amb 130 persones a l’escenari. La producció està impulsada per l’Ajuntament de Lleida en col·laboració amb l’IEI de la Diputació de Lleida i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

  

 

 

La novetat d’aquesta producció radica en la posada en escena, que té lloc suposadament al Parc de la Mitjana de la ciutat de Lleida i en la qual participen 30 figurants de les comarques de Lleida, que han estat escollits amb un càsting previ. Segons el director de les Arts Escèniques de Lleida i també director escènic i escenògraf de l’òpera, Llorenç Corbella, «l'objectiu de la producció no és fer una recreació històrica sinó actualitzar l’òpera més coneguda del repertori de Granados des d’una visió contemporània». I afegeix: «La nostra idea és exportar-la, ja que és el primer cop que es produeix un espectacle d’aquestes característiques a Lleida i aquest fet ens permet tenir un instrument de projecció de la ciutat i de relació amb altres equipaments».

 

Enric Granados va morir ara fa cent anys en el viatge de tornada procedent de Nova York després d’estrenar Goyescas a la Metropolitan Opera d’aquella ciutat. Va morir ofegat amb la seva esposa quan intentava salvar-la del naufragi que un submarí alemany va ocasionar al vaixell en què viatjaven. Goyescas és una òpera en què l’amor i el desamor, la gelosia i l’enfrontament, la festa, la dansa i l’alegria són presents. Tots aquests temes són universals i segueixen sent actuals, i és per aquest motiu que s’ha pensat en una posada en escena actual. L’espai i els moviments dels intèrprets, juntament amb la música, seran el fil conductor per explicar aquesta història. Tot el moviment escènic, realitzat per col·laboradors lleidatans, estarà acompanyat per un grup de ballarins d’arrels de dansa espanyola amb la complicitat de la dansa contemporània.

 

La representació compta amb més de 130 persones, entre músics, actors i figurants. | DEFOTO / Ramon Gabriel

 

En la part musical i sota la direcció d’Alfons Reverté hi figura la soprano Carmen Solís i el tenor Albert Montserrat, que comparteixen protagonisme amb la mezzosoprano lleidatana Marta Infante i el baríton Àngel Òdena, tots dos de projecció internacional. La part musical es completa amb el Cor Anton Bruckner, i l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida - OJC. Llorenç Corbella i Montse Colomé comparteixen la direcció escènica i Montse Colomé i Pol Jiménez, la coreografia. L’escenografia ha anat a càrrec del també director de les Arts Escèniques de la ciutat de Lleida, Llorenç Corbella, i el vestuari és obra de la lleidatana Maria Montseny. El repartiment es completa amb Miki Arbizu a la il·luminació i Xavier Pla a la producció executiva.Comentaris

envia el comentari