Catalunya Diari

Sixena demana al jutjat d'Osca que anul·li la protecció de les 44 obres d'art en litigi del Museu de Lleida

Sol·licita que invalidi la resolució del conseller Vila que acompanya el recurs de reposició i que no autoritza la sortida dels béns

Els tres dels sarcòfags de les monges de Sixena que es troben exposats al Museu de Lleida | LleidaDiari.cat

L'Ajuntament de Vilanova de Sixena ha demanat al jutjat d'Osca que anul·li la protecció de les 44 obres d'art en litigi que segueixen al Museu de Lleida. Ho ha fet a través d'un escrit, presentat aquest dijous al jutjat d'instrucció 1 d'Osca per sol·licitar que la jutgessa declari la nul·litat d'una resolució del 18 d'abril de 2017 del llavors conseller de Cultura, Santi Vila, en què el conseller notifica a entitats i institucions lleidatanes que no autoritza la disgregació de la col·lecció del Museu de Lleida i, per tant, no autoritza la sortida dels 44 béns del Museu de Lleida. La Generalitat ha acompanyat aquesta resolució, signada per Vila, al recurs de reposició presentat aquest dimarts contra l'última interlocutòria del mateix jutjat que ordena traslladar les 44 obres del Museu de Lleida a Sixena abans del 31 de juliol. En l'escrit, presentat per l'advocat Jorge Español, es demana al jutjat que es declari la nul·litat d'aquesta resolució abans de resoldre el recurs de reposició.

La resolució signada pel conseller Vila el 18 d'abril de 2017 i adjuntada al recurs de reposició presentat per la Generalitat aquest mateix dimarts, explica, entre d'altres, que la llei catalana de patrimoni 9/1993 té com a objectiu la protecció del patrimoni català. I afegeix que l'article 16 d'aquesta llei preveu que «les col·leccions declarades d'interès nacional o catalogades... no poden ser disgregades... sense l'autorització del departament de Cultura». Vila, en aquesta resolució, recorda els motius pels quals no autoritza la disgregació de la col·lecció i per tant tampoc la seva sortida. D'entre ells, que cinc informes tècnics de diverses institucions catalanes, entre elles l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i l'Associació de Museòlegs de Catalunya, recomanen no disgregar la col·lecció. Recorda també que els 44 béns s'han conservat des del 1970 al Museu de Lleida, abans fins i tot que la generalitat els comprés per deu milions de pessetes l'any 1983 a les monges sanjuanistes, amb la condició que es quedessin al Museu de Lleida, tot i que el 8 d'abril de 2015 el jutjat d'Osca declarés nul·les aquestes compres.

La resolució del conseller, entre d'altres, també recull que els 44 béns al llarg dels anys s'han consolidat com a col·lecció i han adquirit un significat per explicar la història, la cultura i l'art de la Diòcesi de Lleida. En aquest sentit, recorda que el Monestir de Sixena va dependre de la Diòcesi de Lleida des dels seus orígens i fins a finals del segle XX, quan va passar a dependre de la Diòcesi de Barbastre-Montsó, i que dispersar ara la col·lecció significaria desvirtuar la història i fer-la perdre valor.

 

D'altra banda, el conseller de Cultura, Lluís Puig, ha qualificat de «despropòsit» el conflicte per l'art de la Franja i s'ha mostrat convençut que els murals de Sixena no sortiran del MNAC. En una entrevista a 'Els Matins' de TV3, ha precisat que les grans institucions culturals del món indiquen que no es poden traslladar. Puig afirma que les recents sentències del TC –que no són «ni cap èxit ni cap triomf»- reconeixen que la política lingüística del Govern és «constitucional» i lamenta que el partit polític que va recórrer les Lleis ho va fer només per "malmetre la convivència lingüística del país".

Així mateix, ha reclamat major dotació de finançament per a la Cultura i recorda que per arribar a la mitjana europea caldria una aportació per part de totes les administracions de 100 euros més per habitant. Puig ha explicat que se sent un privilegiat per haver treballat sempre amb la cultura i insisteix que convé parlar de la cultura «com una eina de transformació social» i «com a motor de llibertat». «És el màxim calat que li podem donar», ha precisat.


Comentaris

envia el comentari