Catalunya Diari

Tàrrega exposa fins al 30 de setembre l’obra plàstica de Pati Baztán

«Earth skin» és una sèrie de pintures abstractes realitzades amb una singular tècnica de creació pròpia

Imatge de la presentació
Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

El Museu Comarcal de l'Urgell - Tàrrega acull l'exposició «Earth skin» de l'artista Pati Baztán, mostra integrada per una quinzena de pintures abstractes de gran format. El títol prové de la tècnica de creació pròpia que l'autora usa per a plasmar el seu univers pictòric. Es tracta d'aplicar la pintura sobre la tela de forma inversa, «creant així una textura visual d'aparença plàstica però orgànica en realitat», explica. La seva obra planteja una reflexió al públic sobre la contraposició ple-buit, «evocant el subconscient més primigeni», apunta l'artista. 

L'exposició ha format part de la programació de FiraTàrrega 2018 i romandrà oberta encara fins al 30 de setembre. No és el primer vincle de Pati Baztán amb el certamen targarí, ja que anteriorment s'encarregà del disseny efímer de l'espai Club de FiraTàrrega. Nascuda a Mèrida l'any 1982 i llicenciada en Arquitectura Superior per la Universitat de Barcelona, l'autora ha passat per diversos països com Uruguai, Brasil, Sèrbia o França. Actualment forma part de la galeria Miquel Alzueta de Barcelona.

 

Una altra important exposició a Tàrrega

Tàrrega evoca en una exposició el seu estret vincle amb Manuel de Pedrolo i la seva novel·la més popular, «Mecanoscrit del Segon Origen». La mostra és una producció de FiraTàrrega i la Regidoria de Cultura en el marc de l'Any Pedrolo, amb què es commemora el centenari del naixement de l'escriptor. El comissari Xavier García ha dissenyat a la Sala Marsà un espai en què el públic s'endinsa en l'obra de Pedrolo parant atenció en la coneguda novel·la de ciència-ficció publicada l'any 1974. A través d'una escenografia plàstica i molt visual, es posa de manifest com Pedrolo s'inspirà en Tàrrega per crear la ciutat fictícia de Benaura, on s'ambienta el «Mecanoscrit». S'hi exhibeixen també diferents edicions i traduccions del llibre així com adaptacions al còmic, ràdio i televisió.

L'exposició du per títol «Pedrolo, pas a pas – Tàrrega, la ciutat del Mecanoscrit» i romandrà oberta a la Sala Marsà de la Casa de Cultura fins al 30 de setembre. La inauguració se celebrà dijous amb la presència de la filla de l'escriptor, Adelais de Pedrolo, qui destacà el caràcter pioner del «Mecanoscrit» com al·legat a favor del pacifisme i el feminisme. A l'acte també assistiren l'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló; el regidor de Cultura, Raül Palacios; el director artístic de FiraTàrrega, Jordi Duran; i la comissària de l'Any Pedrolo, Anna Maria Villalonga. Prèviament s'oferí una ruta literària a càrrec de Xavier García pels indrets urbans de la capital de l'Urgell relacionats amb Pedrolo i la seva obra.


Comentaris

envia el comentari