Catalunya Diari

El Teatre de la Llotja rememora la cruent batalla de l’Ebre amb ‘In Memoriam’ (La Quinta del Biberó)

L’obra recull els testimonis directes de l’episodi més important de la Guerra Civil, on joves de només 17 anys van ser reclutats per lluitar amb el bàndol republicà a la sagnant batalla de l’Ebre

Imatge de l'obra
Imatge de l'obra | LleidaDiari.cat

Joves de només disset anys que van ser reclutats la primavera del 1938 per lluitar amb el bàndol republicà a la batalla de l'Ebre, la més important de la Guerra Civil. Són coneguts com la 'Lleva del biberó' i el director teatral Lluís Pasqual els ret un sentit homenatge a 'In Memoriam. La Quinta del biberó'. L'obra es representarà aquest diumenge 22 d'octubre a les 19.00 hores al Teatre de la Llotja de Lleida. Construïda amb testimonis directes d'aquella batalla, Pasqual rememora les colpidores vivències d'aquella generació. 'In Memoriam. La Quinta del biberó' és una coproducció del Teatre Lliure i el Teatro de la Abadía de Madrid, que representarà la Kompanyia Lliure, la companyia jove del teatre barceloní. Durant el seu pas pel teatre la Abadía el passat mes de març, on es va representar en català i amb subtítols, va exhaurir les entrades. 

  

La 'lleva del biberó' va ser mobilitzada per Manuel Azaña, en un moment que les tropes franquistes havien ocupat Lleida, Balaguer, Tremp, Camarasa o Gandesa. Posteriorment, una de les conseqüències d'aquesta batalla va ser que Catalunya es va quedar sense el seu Estatut d'Autonomia. Escrita i dirigida per Lluís Pasqual, 'In Memoriam. La Quinta del biberó' apropa un dels episodis més terribles de la Guerra Civil, en la qual un grup d'adolescents que no arribaven a ser ni majors d'edat, van ser enviats a morir a la primera línia del front.

Llicenciat en Art Dramàtic per l'Institut del Teatre de Barcelona, Lluís Pasqual va ser el fundador del Teatre Lliure el 1976, on dirigeix el primer espectacle de l'espai. Després d'estar al capdavant del Centro Dramático Nacional, inicia una aventura a l'estranger, on passa per l'Odéon Théâtre de París i la Biennal de Teatre de Venècia. Entre els anys 1998 i 2000, viu la seva segona època com a codirector del Teatre Lliure. Quatre anys després, comença a formar part del Teatro Arriaga de Bilbao. Des del 2011, ha tornat a ser director del Lliure.

 

Pasqual va rebre l'any 2015 la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, a més d'una gran quantitat de reconeixements recents per la seva trajectòria professional, entre els quals destaquen els premis Ceres i Butxaca 2015 pel Rei Lear i el premi Max 2016 a la millor adaptació teatral per la mateixa obra.

La Kompanyia Lliure és un projecte iniciat l'any 2013 pel Teatre Lliure, pel qual un grup de joves d'entre 20 i 30 anys, després d'haver passat uns processos de selecció, formen part com a actors de les representacions d'algunes de les produccions del Teatre Lliure.oncessió va començar el 1911 i, per tant, ja hauria vençut el termini per tornar a mans de l'administració local.


Comentaris

envia el comentari