Catalunya Diari

Tot descobrint la Lleida del segle XX a través de la fotografia

Tot descobrint la Lleida del segle XX a través de la fotografia| Redacció - Fotografia: Diputació de Lleida

 

El complex de la Caparrella de Lleida acull des d'aquest dimecres l’Espai Porta, una exposició permanent que permet conèixer la Lleida del segle XX a través de la fotografia. La mostra, oberta al públic, es pot visitar de dilluns a divendres en horari de matí.

En aquest espai es pot veure una part del fons del material gràfic i fotogràfic que la família Porta (Josep Porta i Mesalles –pare- i Josep Porta i Ballespí –fill-) va cedir l’any 1994 a la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI). La cessió ha permès crear aquesta exposició permanent i també ha significat l’enriquiment del fons de l’Arxiu Fotogràfic de l’IEI, ja que està format per 177 càmeres fotogràfiques, 419.581 negatius de retrats d’estudi, de retrats de carnet i reportatges de gran format, a més de 11.279 rodets de reportatges de petit format i 558 negatius, de fons antic.
 
L’Espai Porta ha estat inaugurat aquest dimecres pel president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, qui ha indicat que aquest espai suposa “donar valor a tot un fons professional que inclou imatges de caire social, paisatgístic i urbà que són un referent per entendre com eren i com vivien els nostres avantpassats que han forjat el nostre caràcter”. Per la seva part, Josep Porta, que ha assistit a l’acte inaugural, ha manifestat sentir-se emocionat de veure com la seva tasca professional rep un reconeixement en forma d’espai expositiu.
 
Entre les càmeres fotogràfiques que hi ha exposades, destaca una de les dues càmeres Leica que existeixen al món i que Adolf Hitler va fer fabricar especialment per als serveis secrets. Segons Porta, aquesta càmera la va comprar el seu pare i és un dels elements més singulars que els visitants podran veure a l’Espai Porta.
 
El fons Porta també està dotat de bibliografia, amb 180 llibres de temàtica fotogràfica i 65 títols de revistes; 419.581 negatius (de retrats d’estudi, de retrats de carnet i reportatges de gran format), 11.279 rodets de reportatges de petit format i 558 negatius, de fons antic.
 
Finalment, destaca un conjunt d’uns 20.000 negatius més amb diversos formats, sense identificació; 16.427 positius de mides diverses; 107 pel·lícules, formats 8 i S8, identificades; unes 100 pel·lícules més sense identificació; i un conjunt aproximat d’unes 50 cintes de vídeo domèstic pendents d’identificació.
 
L’Espai Porta ofereix una visió global de la manera de treballar i de la importància dels fotògrafs professionals entre els anys 30 i 90, a través dels fotògrafs J. Porta, que durant més de seixanta anys han estat uns dels fotògrafs de referència a la ciutat de Lleida, especialment en l’àmbit de les fotos de carrer i d’estudi.


Comentaris

envia el comentari