Catalunya Diari

Tranquil·litat al Museu de Lleida el dia que acaba el termini per entregar a Aragó les 44 peces originàries de Sixena

L'equipament, que com tots els dilluns es troba tancat al públic, manté exposats 7 dels béns artístics en litigi

Imatge de l'entrada al Museu de Lleida, el dia 31 de juliol | LleidaDiari.cat

La tranquil·litat impera al Museu de Lleida, que com tots els dilluns es troba tancat al públic. Aquest 31 de juliol finalitza el termini fixat per la titular del jutjat de primera instància i instrucció número 1 d'Osca perquè Generalitat lliuri a Aragó les 44 obres d'art originàries del Monestir de Sixena que es troben al Museu de Lleida, malgrat que des del Govern ja han deixat clar que no hi haurà cap moviment. Set de les 44 peces seguien exposades al museu lleidatà aquest matí. Un equip del govern d'Aragó s'ha desplaçat al Monestir de Sixena esperant l'arribada de les peces que són al Museu de Lleida, confiant que l'entrega es faci efectiva durant la jornada. En el cas que finalment a Generalitat no acabi lliurant els béns artístics i tenint en compte que l'agost és un més inhàbil judicialment, des del govern aragonès han demanat autorització a la jutge d'Osca per poder entrar aquest dimarts 1 d'agost amb la policia a l'equipament museístic lleidatà per endur-se les peces d'art en litigi de Sixena. En aquest sentit, caldrà esperar a conèixer quina decisió acaba prenent la jutge. Plena normalitat al Museu de Lleida tot i la presència d'aguns mitjans de comunicació davant de l'equipament.

  

Tot i això, un equip del govern d'Aragó s'ha desplaçat aquest dilluns al Monestir de Sixena per esperar l'arribada de les peces que són al Museu de Lleida. Un operatiu liderat pel director general de Cultura i Patrimoni aragonès, Nacho Escuín, ha arribat al monestir a primera hora del matí i s'hi estarà fins a les 22.00 hores per si finalment s'acaba duent a terme el trasllat dels béns. És l'equip que hauria de valorar l'estat de les peces i dipositar-les als llocs que s'han preparat per acollir-les, al monestir oscenc.

En una entrevista aquest matí a Aragon Radio, la consellera aragonesa d'Educació, Cultura i Esports, Mayte Pérez, s'ha mostrat confiada que «la jutge doni permís per entrar al Museu de Lleida» i ha tornat a qualificar la manca de voluntat del Govern d'entregar les 44 peces «d'insult a l'Estat de Dret i als aragonesos». «Catalunya ha de complir les sentències», ha sentenciat Pérez. Així mateix, ha manifestat que «l'experiència acumulada amb la Generalitat pel que fa al compliment de sentències judicials ens fa ser poc optimistes» tot i que «fins a les 22.00 hores hi ha esperança». Pérez ha donat per tancada la fase del diàleg tot acusant el Govern de «frustrar» la possibilitat de poder arribar a algun acord amb Aragó sobre les peces de Sixena en litigi. A més, «les declaracions del nou conseller de Cultura, Lluís Puig, no inviten a la confiança, a l'optimisme i al diàleg», ha sentenciat.

 

Per la seva banda, la Plataforma d'entitats culturals de Lleida ha anunciat que es mobilitzarà en el cas que «es produeixi qualsevol acció al Museu de Lleida per part del jutjat». La plataforma manté el seu «ple suport» al Govern i al conseller de Cultura i els demana «tota la fermesa» perquè, «en cap cas, s'atengui» l'ordre d'execució de la sentència dictada per la jutge, ja que «es tracta d'una sentència de primera instància que té encara un llarg recorregut judicial» i que, a la vegada, «atempta contra l'àmbit competencial de la Generalitat». Des de la plataforma es mostren oberts al diàleg però recorden que les 44 peces estan protegides per la Llei de patrimoni català i, a més, «hi ha informes de caràcter tècnic i històric d'entitats de prestigi que així ho constaten».


Comentaris

envia el comentari