Catalunya Diari

Tret de sortida a la festa de Moros i Cristians amb un pregó-concert

La gran batalla es durà a terme el cap de setmana del 20 i 21 de maig
El diputat Josep Maria Forné va llegir el pregó d'aquesta edició | Núria M. Torrebella

L’Associació de Moros i Cristians de Lleida va donar diumenge el tret de sortida previ a la celebració de l’acte central de la Festa que tindrà lloc el proper dia 21 de maig. Diumenge al matí es va fer el pregó amb un format diferent del d’altres edicions perquè va comptar amb la participació de 90 músics de la Unió Musical de Lleida, dirigida per Esteve Espinosa. El pregoner d’aquesta edició va estar el diputat lleidatà Josep Maria Forné, exdelegat dels Serveis Territorials de Benestar a Lleida i també expresident d’Òmnium i el Banc dels Aliments de Lleida.

 

Forné va fer paral·lelismes durant el seu pregó entre la situació actual del país català i la història que arrossega lluites i canvis. Així el pregoner va recordar que la festa «fa memòria del temps era temps, però també és testimoni dels canvis i dels anhels d’uns temps millors on la força no sigui determinant”». El diputat també va elogiar el caràcter festiu i no competitiu de la festa «vosaltres feu que cada any guanyi uns, o els moros, o els cristians. Vosaltres heu aconseguit integrar homes i dones en un pla d’igualtat en les vostres colles. Per tant ja no hi ha com a objectiu la competitivitat sinó l’alegria de la festa».

 

La novetat d’aquest any ha estat que els músics van interpretar composicions del lleidatà Antoni Serra Oribe dedicades a les comparses mores i cristianes de Lleida fent les delícies del públic assistent. L’acte va aconseguir omplir l’Auditori Enric Granados de la ciutat.

L’Associació continuarà preparant la festa que enguany tindrà lloc els dies 20 i 21 de maig. El cap de setmana festiu s'iniciarà, a la Plaça Paeria, amb les Ambaixades, els parlaments dels ambaixadors moro i cristià previs per evitar la batalla que tindrà lloc diumenge, dia gran de la festa. Diumenge al matí, se celebra la denominada entrada infantil i, al migdia, es presenten les bandes, que interpreten música pròpia de la festa de Lleida. A la tarda es concentren les comparses de moros i cristians a la Seu Vella per a, posteriorment, desfilar amb els seus vistosos uniformes pels carrers més  cèntrics. Abans que caigui la nit, s'inicien uns parlaments de caràcter satíric que provoquen un enfrontament verbal al qual segueix l'espectacular batalla, amb l'incomparable marc de la Seu Vella com a fons.Comentaris

envia el comentari