Catalunya Diari

Vila rebutja traslladar les obres del Monestir de Sixena que l'Aragó reclama a Catalunya perquè no hi ha sentència ferma

Vila rebutja traslladar les obres del Monestir de Sixena que l'Aragó reclama a Catalunya perquè no hi ha sentència ferma| Text i fotos: ACN

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha rebutjat aquest divendres traslladar a l'Aragó les 97 obres d'art del Monestir de Sixena que hi ha al Museu de Lleida i al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) perquè no hi ha sentència ferma.

La Generalitat ha presentat aquesta setmana una petició de nul·litat per deixar sense efecte la resolució provisional del jutjat de primera instància número 1 d'Osca que obliga al trasllat de les obres el 25 de juliol. "Aquesta resolució col·lideix amb la legislació catalana i, per tant, és impossible donar-hi compliment", ha sentenciat Vila. El conseller també ha avançat que s'han començat a estudiar altres accions legals, de les quals no ha volgut donar detalls, que s'emprendran els pròxims dies perquè, diu, seria un "error" el trasllat d'aquestes obres d'art. Pel que fa a la possibilitat que des de l'Aragó es demani la intervenció de la policia judicial si no els hi arriben les obres el 25 de juliol, Vila espera que hi hagi un sentit de "prudència" des del punt de vista jurídic i de "proporcionalitat" i la jutgessa atengui els arguments del Govern.

En una compareixença al mateix Museu de Lleida, després d'una reunió del plenari del Consorci, Vila ha lamentat que les resolucions del jutjat d'Osca pel que fa a les 97 obres d'art del Museu de Lleida i del MNAC com pel que fa a les pintures murals de Sixena del MNAC són "absolutament injustes". És per això que han presentat recursos a l'Audiència d'Osca i si aquesta no donés la raó a Catalunya, la Generalitat està disposada a arribar fins al final i presentar recurs al Suprem.

Vila ha explicat que han enviat una carta tant a la jutgessa d'Osca com al govern de l'Aragó explicant que de la mateixa manera que cal complir sentències fermes, també cal complir amb la llei en matèria de patrimoni i de museus. Per tant, ha afegit, "no és possible el 25 de juliol atendre el requeriment judicial" ja que "una execució provisional de sentència que ens obliga a desprendre'ns d'aquestes peces, violentaria tot l'ordenament legal vigent a Catalunya i per tant a l'estat espanyol", ha puntualitzat.

El conseller de Cultura s'ha mostrat convençut la primera sentència "no és correcta" i que "en la via de recurs segur que l'acabarem guanyant". Vila ha assegurat que volen complir amb les resolucions judicials "quan siguin fermes" i que, mentrestant, considerem "desproporcionada" i "injusta" l'execució de sentència provisional.

Per tot això han demanat la nul·litat d'actuacions del jutjat d'Osca en aquest assumpte. L'expedient presentat al jutjat de primera instància número 1 d'Osca argumenta que en les seves resolucions no s'ha donat resposta a set dels vuit requeriments que han fet els lletrats de la Generalitat durant el procés i que, per tant, el jutjat ha pres decisions obviant "qüestions fonamentals" de tot el litigi. El document assenyala, per exemple, que a les resolucions no hi ha cap referència a la devolució dels 300.000 euros que van costar les obres quan van ser comprades per la Generalitat; que s'ha resolt traslladar els béns al monestir de Sixena malgrat que actualment està arrendat a uns tercers aliens al litigi; que, a l'hora de traslladar els béns, no es respectarien les normes del Patrimoni Català; que no s'han valorat les condicions de conservació i seguretat dels objectes en la seva futura ubicació, i que s'obliga a retornar uns béns a Sixena quan abans de la seva compra ja es trobaven a Catalunya. En cas que el jutjat no atengui aquesta petició, Vila no descarta recórrer a instàncies superiors per denunciar aquesta situació d'indefensió jurídica.


Comentaris

envia el comentari