Catalunya Diari

'Virus, matemàtiques i meteorits', a CaixaForum Lleida

Les persones especialistes en ciència intentaran donar a resposta a diferents fets en cadascuna de les sessions de cinema que es projectaran

La Fundació "la Caixa" presenta a CaixaForum Lleida el cicle de conferències «Virus, matemàtiques i meteorits», que reflexiona sobre la relació entre el món de la ciència i el cinema. La ciència sempre ha estat font d'inspiració d'escriptors i artistes, i les tres conferències que conformen aquest cicle en són un exemple.

Al llarg de les tres sessions, els assistents podran fer un recorregut per escenaris tan diversos com ara les ciències matemàtiques, que van ser cabdals per posar en òrbita els coets del programa Apollo; el paper que van tenir els meteorits en l'origen de la vida a la Terra, o la confrontació entre virus i humans, un tema de gran d'actualitat que el coronavirus ha posat damunt la taula.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Posar en relleu la interrelació entre dos mons: la ciència i el cinema

L'objectiu del cicle és posar en relleu la interrelació entre dos mons, la ciència i el cinema, per reflexionar sobre els canvis, les incerteses o les implicacions ètiques que comporten els avenços científics. I tot això, conduït per tres experts en el tema: Jesús Martínez Frías, Ester Lázaro i Clara Grima.

 

Les tres conferències

A través de fragments de pel·lícules i documentals, abordarem la composició, l'origen i la tipologia dels meteorits; ara sabem que no tan sols procedeixen dels asteroides, sinó també de la Lluna i de Mart. També parlarem de la possibilitat que puguin caure i impactar a la Terra, cosa que podria comportar problemes relacionats amb l'anomenada protecció planetària, i en coneixerem el registre històric, els cràters d'impacte principals, el risc de col·lisió i les conseqüències que pot tenir a diferents escales planetàries.

El cinema s'ha fet ressò d'aquesta confrontació entre virus i humans en un bon nombre de pel·lícules en les quals els virus han estat a punt d'exterminar l'espècie humana.

En aquesta xerrada es compararà el tractament que es fa de les epidèmies virals en aquestes pel·lícules amb el coneixement que les investigacions científiques i la història ens han aportat sobre la realitat biològica dels virus, que no són més que simples actors en un escenari en què tothom competeix per sobreviure. A càrrec de Jesús Martínez Frías, doctor en Geologia, expert en meteorits, geologia planetària i astrobiologia.

Imatge del cartell d'un dels cicles de Caixaforum
Virus, matemàtiques i meteorits a CaixaForum Lleida | LleidaDiari.cat

 

Confrontació entre virus i humans

El cinema s'ha fet ressò d'aquesta confrontació entre virus i humans en un bon nombre de pel·lícules en les quals els virus han estat a punt d'exterminar l'espècie humana.

En aquesta xerrada es compararà el tractament que es fa de les epidèmies virals en aquestes pel·lícules amb el coneixement que les investigacions científiques i la història ens han aportat sobre la realitat biològica dels virus, que no són més que simples actors en un escenari en què tothom competeix per sobreviure. A càrrec d'Ester Lázaro, doctora en Ciències Biològiques per la Universitat Autònoma de Madrid i científica titular al Centre d'Astrobiologia (INTA-CSIC).

 

Les matemàtiques són una part fonamental de la nostra vida

Les matemàtiques són una part fonamental de la nostra vida i, per aquest motiu, d'una manera o d'una altra apareixen en molts dels llibres que hem llegit i en pel·lícules que hem vist. Al llarg d'aquesta xerrada, descobrirem d'una manera molt amena com les mates van ajudar, per exemple, els aliats a guanyar la Segona Guerra Mundial o com van permetre a la NASA posar en òrbita els coets del programa Apollo.

També aprendrem que demostrar un teorema pot fer que aconsegueixis un milió de dòlars, o que, gràcies a les matemàtiques, pots fer que t'eliminin del cens..., però que sembli un accident. Figures ocultes, genis indomables, enigmes desxifrats, ments meravelloses i moltes crispetes: una equació gairebé perfecta. A càrrec de Clara Grima, professora titular de Matemàtica Aplicada a la Universitat de Sevilla i investigadora sobre matemàtica discreta. Té una gran experiència en divulgació i ha fet diverses publicacions científiques.


Comentaris

envia el comentari