Catalunya Diari

La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran organitza més de 50 activitats aquest estiu

Els museus estan oberts a un 70% de la seva capacitat i amb reserva prèvia, ús de mascareta i gel hidroalcohòlic i distància de seguretat

Els 12 museus que formen part de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran (XMTLLA) ja han iniciat la seva temporada d'estiu, en la qual organitzaran més d'una cinquantena d'activitats.

Les visites i accions ja es van iniciar el primer cap de setmana de juliol, de forma que els equipaments han recuperat la seva normalitat tot i que mantenen el 70% de l'aforament. Els 12 museus -recentment s'ha incorporat a la Xarxa el Museu Hidroelèctric de la Torre de Capdella- ofereixen activitats exclusives, visites, tallers, sessions de cinema i molt més.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Durant els darrers mesos, els museus han recuperat l'activitat habitual, tot i les restriccions de mobilitat i d'aforament per la pandèmia de la Covid-19. De fet, molts equipaments s'han vist obligats a repetir activitats, com en el cas de les celebrades durant el Dia Internacional dels Museus (DIM), per les limitacions d'aforament.

Imatge de la recerca de l'or al riu Segre a Balaguer
Activitat de recerca de l'or al riu Segre, al seu pas per Balaguer, de la mà del Centre d'Interpretació de l'Or del Segre | XMTLLA

Els equipaments estaran oberts amb una capacitat màxima del 70%

Per a la campanya d'estiu, els equipaments estaran oberts amb una capacitat màxima del 70% amb reserva prèvia, mascareta, gel hidroalcohòlic i la necessitat de respectar la distància de seguretat.

Així, durant els primers dies de juliol es va dur a terme activitats, com: el concert del Cor Galindaines al Museu de l'Urgell a Tàrrega, tallers de recerca d'or al Centre d'Interpretació de l'Or del Segre a Balaguer, els tallers de la inauguració del 4t Diàleg amb la Casa Duran al Museu de Cervera, Representació d'una mort anunciada al Museu de Cervera, una visita teatralitzada a la Cervera medieval, cinema a la fresca amb la pel·lícula 'Antz' al Museu de Lleida, visites guiades paleontològiques al Museu de la Conca Dellà i a Dinosfera i les visites guiades en general, com les del Museu Diocesà de l'Urgell.

Agenda d'activitats

Exposicions temporals

 • La vaga de la Canadenca, actualment a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu i del 16 de juliol al 25 d'agost al Museu de la Noguera
 • Plàstica i Poesia. Cristòfol-Viladot i Nou Plast Poemes', al Museu d'Art Jaume Morera, fins al 3 d'octubre
 • Dones: ficcions i realitats, al Museu de Cervera. Fins al 5 de setembre. També s'ha inaugurat el 4rt Diàleg amb la Casa Duran. Representació d'una mort anunciada. d'Ana DMatos. Fins al 12 de desembre de 2021.
 • Les Guerres a Catalunya entre 1635 i 1714. Fins al 12 de setembre
 • Redrum, al Museu Tàrrega Urgell. Fins al 31 de juliol. I també Georg Massanés. CAMINS. Del 6 d'agost al 26 de setembre.
 • Llum a l'ànima. Palmira Jaquetti, 1985-1963, del 22 de juliol a l'1 de setembre de 2021 a l'Ecomusèu çò de Joanchiquet de Vilamòs.
 • Conselh Generau d'Aran. 30 ans d'autogovèrn, del 12 de juliol al 12 de setembre, de dimecres a dissabte de 17 a 20 h, Santuari de Santa Maria de Mijaran

Tallers d'arqueologia/excavacions

L'estiu és sempre un període d'excavacions, i a banda de les excavacions que es porten a terme en diferents jaciments vinculats als museus de la Xarxa, també es desenvolupen alguns tallers que permeten als més petits conèixer com és el treball arqueològic:

 • Del 28 de juny al 9 de juliol: 18è. Taller d'arqueologia Cota Zero al Castell Formós de Balaguer
 • Del 19 al 23 de juliol, camp de treball, i del 23 al 27 d'agost, curs d'arqueologia infantil, al Museu de Guissona.

A més, el Museu de Guissona també portarà a terme el XV Curs d'Arqueologia: https://museudeguissona.cat/curs-darqueologia-ciutat-romana-de-iesso/

Visites teatralitzades

Diferents personatges, alguns d'històrics i altres d'actuals, ens permeten conèixer el patrimoni i la història de forma diferent. Albert Keller, l'enginyer cap de l'obra civil de la central, 'torna' al Museu Hidroelèctric de Capdella per acompanyar els visitants en la descoberta de la central.

La Margarida i la Regina de Quercí, dues dones que ens portaran a la Cervera jueva i medieval.
Al Museu de Guissona, el Titus Inquisitivus, un noble romà enviat pel governador per investigar la desaparició de Iunia, la filla d'un dels homes més rics de Iesso, i en Cornelius Augurus, un endevinador que l'acompanyarà en aquesta investigació, portaran els visitants a recórrer el parc arqueològic descobrint els escenaris de la misteriosa desaparició de Iunia: la muralla, la porta nord de la ciutat, la casa senyorial i les termes.

Diferents personatges històrics ens acompanyaran a la necròpolis neolítica del Llor, Castellar de la Ribera (el Solsonès). L'Esperanceta, la pubilla de casa Gassia, explicarà el modus vivendi dels pallaresos a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu.

A més, també viatjarà fins al Pallars Jussà per visitar el Castell de Llordà.També podrem gaudir de l'Esperanza de la Pampa, la seva prima argentina, la Joana la Gascona, la seva cosina i de l'Àrnica, una neorural establerta al Pallars.

Visita teatralitzada a l'Ecomusèu çò de Joanchiquet de Vilamòs de la mà de Rufina Monge, la dona de l'hereu de la casa.

Activitat de recerca de l'or al riu Segre, al seu pas per Balaguer, de la mà del Centre d'Interpretació de l'Or del Segre
Els 12 equipaments de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran organitzen més d’una cinquantena d’activitats aquest estiu | XMTLLA

Tallers i experiències

 • Recerca de l'Or a Balaguer
 • Tallers d'etnobotànica a l'Ecomuseu de les valls d'Àneu i a l'Ecomusèu çò de Joanchiquet de Vilamòs.
 • Experimenta Iesso. Es tracta d'una experiència per degustar Iesso a través de dos tallers i una visita al jaciment, els visitants tenen l'oportunitat de conèixer la ciutat d'una forma diferent. Els tallers són: Un maridatge gastronòmic amb vins d'àmfora i tapes a càrrec del sommelier Jordi Martínez i un vermut ceràmic a càrrec de la ceramista Júlia Sangés, d'iniciació a la ceràmica, acompanyat d'un vermutet de La Bodegueta de Guissona

Visites guiades

Molts dels museus ofereixen visites guiades per descobrir els diferents espais, com és el cas del Museu Trepat, el Museu de la Conca Dellà o del Museu Diocesà d'Urgell.

En alguns casos, aquestes visites són una mica especials i permeten visitar els equipaments amb una perspectiva diferent: les visites de Joc de Dames de l'Ecomuseu, les nocturnes del Museu de Guissona, les passejades pel centre històric de Vielha del Musèu dera Val d'Aran o les visites amb diferents experts del Museu D. i C. de Solsona.

'Se'n parlave... n'hi havie'. L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu tindrà exposada aquest estiu l'exposició 'Se'n parlave... n'hi havie', de la qual també es duran a terme visites guiades. A més, la XMTLLA ha acabat traducció a l'anglès de la mostra, que juntament amb la catalana, estaran disponibles per la seva descàrrega a la pàgina web de la Xarxa.

'Se'n parlave... n'hi havie' és una mostra itinerant sobre el fenomen de la bruixeria al Pirineu i les Terres de Ponent, organitzada i produïda per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran. La mostra il·lustra els resultats de la recerca sobre la bruixeria impulsada des de la xarxa i duta a terme entre els anys 2015 i 2017, que aborda la bruixeria com a fenomen social i científic al Pirineu i Ponent. Sobre la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran (XMTLLA)

Garantir la preservació i la difusió del patrimoni moble de Catalunya

La Xarxa Territorial de Museus de les Terres de Lleida i Aran (XTMTLLA) forma part de les xarxes territorials de museus de Catalunya, que es despleguen en el conjunt del territori per tal de garantir la preservació i la difusió del patrimoni moble de Catalunya. Es va constituir el 2016 per la Generalitat de Catalunya, l'Institut d'Estudis Ilerdencs (Diputació de Lleida) i els titulars dels 12 museus registrats que la conformen.

Està formada pels següents equipaments: Museu de la Noguera (Balaguer), Museu de Cervera, Museu Tàrrega Urgell, Museu d'Art Jaume Morera (Lleida), Museu de Lleida (Lleida), Museu de la Conca Dellà (Isona), Musèu dera Val d'Aran (Vielha), Ecomuseu de les Valls d'Àneu (Esterri d'Àneu), Museu Diocesà i Comarcal de Solsona (Solsona), Museu Diocesà d'Urgell (La Seu d'Urgell), Museu de Guissona i Museu Hidroelèctric de la Torre de Capdella.

L'objectiu

Té per objectiu treballar de forma mancomunada, tot cooperant i promovent polítiques museístiques coordinades entre els onze museus a través de la conservació, investigació, interpretació, exhibició i comunicació del seu patrimoni.

Es tracta de museus a través dels quals els visitants poden experimentar un primer contacte amb el territori, en un sentit tant panoràmic com temàtic. Els seus fons abasten des de l'època dels dinosaures fins a la més actual contemporaneïtat artística, amb més de 40.000 objectes que formen una col·lecció única a Catalunya.


Comentaris

envia el comentari