Catalunya Diari

La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran ja funciona al 100%

Organitzen visites guiades, tallers, conferències, xerrades virtuals i activitats de natura

Imatge d'un dels museus de la xarxa
Els museus de la Xarxa organitzen visites guiades, tallers, conferències, xerrades virtuals i activitats de natura | LleidaDiari.cat

La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran ja funciona al 100% amb la reobertura del Musèu dera Val d'Aran, el darrer dels dotze espais de la Xarxa que encara no era visitable. Tant la seu central, a Vielha, oberta el 9 de juliol, com l'Ecomuseu Casa Joanchiquet, a Vilamòs, obert el dia 11, han començat a acollir visitants, especialment dissabte i diumenge, amb un perfil bàsicament familiar.

Cal afegir que el dilluns, dia 27 de juliol, s'iniciaran les visites teatralitzades a l'Ecomuseu Casa Joanchiquet. Igualment, des del dilluns, 13 de juliol, s'han començat a oferir visites guiades per conèixer els diferents punts d'interès del territori. En l'àmbit de les indústries tradicionals, es poden visitar el Molí de Salardú, de dilluns a dimecres, a la tarda, i la Fàbrica de la Llana (Vielha), de dijous a dissabte també a la tarda. Els aficionats al senderisme poden combinar aquesta activitat amb el passat miner a l'alta muntanya amb la descoberta de la Mina Victòria (Arres).

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Un itinerari circular d'alta muntanya a peu

La ruta de la Mina Victòria és un itinerari circular d'alta muntanya a peu, d'un desnivell de 3.000 m., amb plafons interpretatius als principals punts d'interès. Del 13 de juliol al 13 de setembre, d'11 a 14.30 h, s'obre als visitants la Sala de Màquines de la mina. En aquest espai s'ha ampliat el projecte museogràfic, incrementant els continguts, les llengües i els recursos didàctics, amb la voluntat d'esdevenir un petit centre d'interpretació sobre la mineria a l'Aran. A més, hi ha la possibilitat de visites guiades a l'exterior de la Sala de Màquines.

Dins també del turisme industrial, enguany s'incorporarà un nou equipament visitable, el molí d'Unha, les tardes del dijous. Quant al patrimoni cultural, els visitants poden accedir les esglésies romàniques de Santa Maria d'Arties, Santa Eulària d'Unha i Sant Fèlix de Vilac. Més endavant, es podran visitar també les esglésies de Bagergue, Escunhau i Betren.

Un alt nivell d'activitat amb propostes de tot tipus

La resta de museus de la Xarxa mantenen un alt nivell d'activitat amb propostes de tot tipus. També al Pirineu, l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu continua amb les activitats d'etnobotànica amb la passejada "Les Plantes de les Bruixes", que es fan tots els dimecres i dissabtes, fins al 2 de setembre; el "Taller de plantes protectores del Pirineu: remeis populars i màgics contra les epidèmies", que es farà els dies 19 de juliol i 2, 6 i 30 d'agost, i el "Taller: Plantes afrodisíaques del Pirineu: filtres d'amor des de l'Edat Mitjana fins avui", que es desenvoluparà el 26 de juliol i el 9 i 23 d'agost.

Sense moure'ns de l'Ecomuseu, del 15 de juliol al 31 d'agost l'Esperanceta, la pubilla de Casa Gassia, protagonitzarà una sèrie de visites teatralitzades en les quals explicarà el modus vivendi dels pallaresos. De la seva banda, el Museu de Solsona continua avui amb els "Divendres de Pensament" (cicle que, malgrat el nom, es fa ara els dimecres a les vuit de la tarda). Coincidint amb el centenari de l'Orfeó Nova Solsona i els primers vint-i-cinc anys de la Cobla Juvenil de Solsona, les conferències del cicle volen aportar, sota el títol genèric d'Orfeu, variacions musicals, una mirada transversal a la música. La xerrada d'avui, a càrrec de Laura de Castellet, se centra en el "Paisatge sonor i arqueologia del so a l'Edat Mitjana".

El Museu de Solsona manté també el servei de visites guiades

El Museu de Solsona manté també el servei de visites guiades, tots els dissabtes a les 12 del migdia. De la mà dels tècnics del Museu, els visitants poden conèixer tots els detalls de l'exposició permanent, des de la prehistòria fins a l'època moderna. El Museu de la Conca Dellà continua amb les visites guiades al Coll del Titanosaure, de l'1 de juliol al 30 d'agost, de dimarts a diumenges; al Jaciment de petjades de Basturs (els dies 16, 25 i 30 de juliol, i el 8,13, 23 i 27 d'agost); al Jaciment d'ous de Suterranya (els dies 18 i 23 de juliol, i el 2, 6, 16, 20 i 29 d'agost); i al castell de Llordà i l'església de Covet, de l'1 de juliol al 30 d'agost, els dimarts i divendres.

El Centre d'Interpretació de l'Or del Segre, vinculat al Museu de la Noguera de Balaguer, proposa la sortida "A l'estiu l'or el busquem al riu", el dimecres i el dissabte; el paquet "L'or del Segre, a la recerca del somni de Mariam", el dissabte, i el "Taller d'iniciació a la recerca d'or", de dimarts a diumenge. El Museu Hidroelèctric de Capdella també organitza visites guiades, de dijous a diumenge, per tal d'explicar al visitant la història de l'equipament, des del sorgiment de la idea de la central hidroelèctrica fins que es va posar en funcionament el 1914, passant pels canvis econòmics, socials i d'infraestructura que va suposar.

El Cicle de Conferències 2020

Dins del Cicle de Conferències 2020, el Museu Tàrrega Urgell serà el marc, demà dijous a les 19.00 h, de la xerrada via zoom "Les fosses comunes de la Guerra Civil i la recuperació de la Memòria Històrica", a càrrec de Gemma Domènech, directora general de Memòria Democràtica; Juli Cuéllar, tècnic de la Direcció General de Memòria Democràtica, i Ares Vidal, d'Iltirta Arqueologia SL.

D'altra banda, el dimarts dia 21 de juliol, a les 20.00 h, el Museu Fàbrica J. Trepat acollirà la presentació del número 34 de la revista Urtx. Revista d'Humanitats de l'Urgell, a càrrec de Sílvia Planas, directora del Museu d'Història de Girona i del Museu d'Història dels Jueus de Girona. Precisament la Fàbrica J. Trepat de Tàrrega acull visites guiades tots els diumenges a les diferents dependències de la que fou una important indústria de maquinària agrícola, ara esdevinguda museu.

Visites teatralitzades al museu i al parc arqueològic de Guissona

El Museu de Guissona continua el dissabte vinent, dia 18, amb les visites teatralitzades al museu i al parc arqueològic de Guissona, de la mà de la companyia Alea Teatre. Amb l'excusa d'investigar la desaparició de Iunia (la filla d'un dels homes més rics de Iesso), dos investigadors romans acompanyen els visitants en un recorregut pel parc arqueològic que inclou la muralla, la porta nord de la ciutat, la casa senyorial i les termes.

Quan als museus del Segrià, el confinament de la ciutat de Lleida i d'altres municipis de la comarca ha obligat el Museu de Lleida a anul·lar les activitats previstes per al mes de juliol. No obstant, el museu segueix obert i manté l'horari habitual, igual que el Museu d'Art Jaume Morera. El Musèu dera Val d'Aran s'afegeix a la resta d'equipaments de la Xarxa que ja han anat reobrint portes entre juny i juliol: el Museu de la Noguera, el Museu de Cervera, el Museu de la Conca Dellà, el Museu de Lleida, el Museu d'Art Jaume Morera, el Museu Tàrrega Urgell, l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, el Museu Hidroelèctric de Capdella, el Museu de Guissona, el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona i el Museu Diocesà d'Urgell.


Comentaris

envia el comentari