Catalunya Diari

Xóan Anleo i Francesc Abad donen obres seves al Centre d'Art La Panera

Xóan Anleo i Francesc Abad donen obres seves al Centre d'Art La Panera| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

 L’artista gallec ha donat tot el material que formava part de la seva exposició 'Realitat Inversa', que es va mostrar al Centre de Documentació de La Panera, del 8 de maig al 24 de juny d’enguany. Aquesta exposició pretén analitzar el poder dels mitjans de comunicació, l’omnipotència de la imatge i com la seva presència s’incorpora de ple a qualsevol espai.
 
Xoán Anleo (Marín, Pontevedra, 1960) és llicenciat i doctor en Belles Arts per la Universitat de Castilla-La Mancha. La seva obra se centra en els mitjans audiovisuals: realitza films i vídeos, fotografía, instal·lacions i àudio. En el seu treball reflexiona sobre la identitat per analitzar conceptes situats entorn al subjecte i l’objecte; entorn a allò públic i allò privat; i sobre les estratègies de la representació i realitat, com a construcció social i també política, de com ens movem en un espai. També ha compost bandes sonores per teatre i dansa contemporània, vídeo, escenografies i produccions musicals.
 Per la seva banda, Abad (Terrassa, 1944) ha donat quatre peces i instal·lacions: 'Paisatge & pròtesi' (1990), 'Un alè d’aire' (1996), 'Primo Levi – 174517' (1997) i 'Monòleg del jo' (1997). Algunes d’elles van ser pensades per a la seva exposició individual a 'La Virreina de Barcelona' l’any 1997. Els motius que l’han dut a fer aquesta donació, segons explica el mateix artista, parteixen del fet que "dins del nostre territori hi ha un dels pocs espais de referència, de creativitat, d’imaginació, de consciència i d’exigència generadora de contemporaneïtat: La Panera de Lleida".
 
Amb aquesta donació, la col·lecció de La Panera incorpora un artista imprescindible per entendre les relacions entre l’art i el pensament europeu del segle XX, la memòria històrica i la natura. Així mateix, aquesta donació s’afegeix a una presència continuada de l’obra de Francesc Abad a Lleida: 'La Paraula i el Món' (Institut d’Estudis Ilerdencs, 1999), 'Wart War' (el Roser, 2002), 'Paisatges Després de la Batalla' (La Panera, 2004), 'Exercicis de Memòria»' (La Panera, 2011) i 'Werkstatt: Laboratori de Creació' (La Panera, 2011).
 
Igualment, en els propers mesos i a partir de les obres donades per Francesc Abad, es farà una exposició al Centre d’Art la Panera.Comentaris

envia el comentari