Societat

Saps què és i com s’elabora un bon hummus? T’ho expliquem en el Dia Mundial d’aquesta delícia!

Comparteix


Cada 13 de maig es commemora arreu del món el Dia Internacional de l’Hummus, una ocasió perfecta per descobrir, celebrar i assaborir aquesta crema ancestral que ha traspassat fronteres i ha conquerit paladars en tots els continents. Amb una base senzilla, però versàtil, l’hummus ha esdevingut un emblema de la cuina mediterrània i vegetal, amb arrels que es remunten a milers d’anys enrere.







 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Què és l’hummus?

L’hummus és una crema suau i untuosa elaborada principalment a partir de cigrons cuits, pasta de tahina (sèsam triturat), suc de llimona, all i oli d’oliva verge extra. El seu nom prové de l’àrab ḥummuṣ, que significa precisament “cigrons”. Aquesta combinació, aparentment senzilla, dona lloc a una textura cremosa i un sabor equilibrat, ideal per acompanyar amb pa de pita, verdures o com a part de plats més elaborats.

L’origen exacte de l’hummus és motiu de debat entre diverses cultures del Pròxim Orient. Països com el Líban, Israel, Palestina, Síria i Egipte es disputen la paternitat d’aquesta recepta mil·lenària. Referències escrites que fan al·lusió a plats semblants daten de l’Edat Mitjana, però es creu que l’ús de cigrons com a aliment bàsic es remunta molt abans. Malgrat les disputes, el que és indiscutible és que l’hummus ha estat un punt de trobada cultural i culinari durant segles.

Una recepta que evoluciona

Tot i que la recepta clàssica continua sent la més popular, la creativitat culinària ha donat pas a nombroses versions modernes de l’hummus. Avui dia es poden trobar varietats amb remolatxa, alvocat, carabassa, tomàquet sec o fins i tot cacau. Aquestes variants, a més d’aportar nous sabors i colors, mantenen les propietats nutritives del plat original, alt en proteïnes vegetals, fibra i greixos saludables. Així mateix, molts restaurants i cuiners innovadors han incorporat l’hummus a hamburgueses vegetals, amanides, bols d’estil buddha i fins i tot pizzes o tacos, demostrant que aquesta pasta de cigrons és tan versàtil com deliciosa.







Un plat que uneix

Més enllà del seu valor nutricional i gastronòmic, l’hummus representa un pont entre cultures. En un món cada cop més polaritzat, aquest plat senzill simbolitza la riquesa compartida del Mediterrani i el poder que té el menjar per connectar persones. Avui, en el seu dia internacional, celebrem no només un aliment, sinó una tradició que continua evolucionant, inspirant i delectant a tot el món. Bon profit i feliç Dia de l’Hummus!




T’interessa: Es confirmen les platges catalanes que prohibiran fumar aquest estiu
Vigila: Detecten el «cobrament irregular i abusiu» en les entrades de Bad Bunny

Últimes Noticies

També et pot interessar

Saps què és i com s’elabora un bon hummus? T’ho expliquem en el Dia Mundial d’aquesta delícia!

Comparteix


Cada 13 de maig es commemora arreu del món el Dia Internacional de l’Hummus, una ocasió perfecta per descobrir, celebrar i assaborir aquesta crema ancestral que ha traspassat fronteres i ha conquerit paladars en tots els continents. Amb una base senzilla, però versàtil, l’hummus ha esdevingut un emblema de la cuina mediterrània i vegetal, amb arrels que es remunten a milers d’anys enrere.







 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Què és l’hummus?

L’hummus és una crema suau i untuosa elaborada principalment a partir de cigrons cuits, pasta de tahina (sèsam triturat), suc de llimona, all i oli d’oliva verge extra. El seu nom prové de l’àrab ḥummuṣ, que significa precisament “cigrons”. Aquesta combinació, aparentment senzilla, dona lloc a una textura cremosa i un sabor equilibrat, ideal per acompanyar amb pa de pita, verdures o com a part de plats més elaborats.

L’origen exacte de l’hummus és motiu de debat entre diverses cultures del Pròxim Orient. Països com el Líban, Israel, Palestina, Síria i Egipte es disputen la paternitat d’aquesta recepta mil·lenària. Referències escrites que fan al·lusió a plats semblants daten de l’Edat Mitjana, però es creu que l’ús de cigrons com a aliment bàsic es remunta molt abans. Malgrat les disputes, el que és indiscutible és que l’hummus ha estat un punt de trobada cultural i culinari durant segles.

Una recepta que evoluciona

Tot i que la recepta clàssica continua sent la més popular, la creativitat culinària ha donat pas a nombroses versions modernes de l’hummus. Avui dia es poden trobar varietats amb remolatxa, alvocat, carabassa, tomàquet sec o fins i tot cacau. Aquestes variants, a més d’aportar nous sabors i colors, mantenen les propietats nutritives del plat original, alt en proteïnes vegetals, fibra i greixos saludables. Així mateix, molts restaurants i cuiners innovadors han incorporat l’hummus a hamburgueses vegetals, amanides, bols d’estil buddha i fins i tot pizzes o tacos, demostrant que aquesta pasta de cigrons és tan versàtil com deliciosa.







Un plat que uneix

Més enllà del seu valor nutricional i gastronòmic, l’hummus representa un pont entre cultures. En un món cada cop més polaritzat, aquest plat senzill simbolitza la riquesa compartida del Mediterrani i el poder que té el menjar per connectar persones. Avui, en el seu dia internacional, celebrem no només un aliment, sinó una tradició que continua evolucionant, inspirant i delectant a tot el món. Bon profit i feliç Dia de l’Hummus!




Últimes Noticies

També et pot interessar