Cada 16 de gener, el món ret homenatge a una de les delícies més populars i versàtils de la gastronomia: la croqueta. Aquest deliciós mos, cruixent per fora i cremós per dins, té un lloc especial a les taules de moltes llars i restaurants.
NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!
L’origen de la croqueta
El naixement de la croqueta es remunta a França al segle XIX. El seu nom prové de la paraula francesa croquer, que significa “cruixir”. S’atribueix al xef Antonin Carême la creació d’aquest plat l’any 1817, com una preparació sofisticada que combinava ingredients fins com tòfones i aus. Aviat, la seva popularitat es va estendre per Europa, adaptant-se als ingredients i gustos locals. A Espanya, la croqueta es va convertir en un clàssic de la cuina casolana, aprofitant les sobres per crear plats saborosos i econòmics.
Varietats de croquetes
La croqueta és un llenç en blanc que permet innombrables interpretacions. A Espanya, les més comunes són les croquetes de pernil ibèric, que combinen el sabor intens del pernil amb la suavitat de la beixamel. També hi ha versions de pollastre, bacallà, formatge, bolets o espinacs. A països com el Japó, les korokke es preparen amb puré de patates i carn picada, mentre que a Amèrica Llatina, les croquetes de iuca farcides de formatge o carn són una delícia local. En els últims anys, la innovació ha portat a la creació de croquetes gurmet, amb ingredients com foie gras, tinta de calamar o gambes al ajillo. Fins i tot existeixen opcions veganes, que substitueixen la beixamel tradicional per una base de llet vegetal i farina de cigrons.
Recepta bàsica de croquetes casolanes
Preparar croquetes a casa pot ser una experiència gratificant. Aquí et deixem una recepta clàssica de croquetes de pernil:
Ingredients
- 100 g de pernil serrà picat
- 50 g de mantega
- 50 g de farina
- 500 ml de llet
- Nou moscada, sal i pebre al gust
- Pa ratllat, ou i farina per arrebossar
- Oli per fregir
Preparació
Fon la mantega en una paella i afegeix la farina, remenant fins a formar una pasta. Cou durant uns minuts per eliminar el gust de cru.
Incorpora la llet a poc a poc, sense deixar de batre, fins a obtenir una beixamel espessa. Afegeix el pernil picat, la nou moscada i ajusta de sal i pebre. Deixa refredar la barreja a la nevera durant almenys 2 hores. Forma les croquetes, passa-les per farina, ou batut i pa ratllat.
Freg-les en oli abundant i calent fins que estiguin daurades. El Dia Mundial de la Croqueta és l’excusa perfecta per gaudir d’aquest deliciós plat i experimentar amb nous sabors. Feliç croquetada!