T’agraden els llegums? Avui és el dia mundial d’aquest superaliment i t’expliquem els seus secrets!

Comparteix

El Dia Mundial dels Llegums se celebra aquest 10 de febrer i és una jornada promoguda per l’ONU per conscienciar sobre la importància d’aquests aliments en la nutrició i la sostenibilitat. Els llegums, considerades un superaliment, són una font essencial de proteïnes, vitamines i minerals, i ofereixen múltiples beneficis per a la salut i el medi ambient.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!



Beneficis nutricionals i ambientals

Els llegums són rics en proteïnes vegetals, fibra, ferro, potassi i altres micronutrients essencials. Són ideals per a una dieta equilibrada, especialment en dietes vegetarianes i veganes, ja que substitueixen perfectament les proteïnes d’origen animal. A més, ajuden a reduir el colesterol, regulen el sucre en sang i milloren la salut digestiva gràcies al seu alt contingut en fibra.

A més dels beneficis per a la salut, els llegums tenen un impacte positiu en el medi ambient. El seu cultiu requereix menys aigua que altres fonts de proteïnes com la carn i contribueix a la fertilització natural del sòl, reduint la necessitat d’adobs químics. Per això, les llegums són una opció sostenible per alimentar la població mundial de manera eficient i saludable.

Els llegums més consumits

Entre els llegums més populars es troben:

  • Llenties: una font excel·lent de ferro i fàcils de cuinar.
  • Cigrons: versàtils per a plats freds i calents, així com per elaborar hummus.
  • Mongetes: en les seves múltiples varietats, ideals per a guisats i amanides.
  • Faves: típiques de la cuina mediterrània i riques en proteïnes.
  • Pèsols: tendres o secs, aporten una gran quantitat de nutrients.

Receptes amb llegums

Per incorporar més llegums a la dieta, aquí tens algunes receptes tradicionals i fàcils de preparar:

  • Sopa de llenties: Sofregeix ceba, pastanaga i all, afegeix llenties, brou i espècies al gust, i cuina durant 30-40 minuts.
  • Hummus de cigrons: Tritura cigrons cuits amb suc de llimona, all, tahina i oli d’oliva fins a obtenir una crema suau.
  • Amanida de mongetes blanques: Barreja mongetes amb tomàquet, ceba tendra, julivert i un raig d’oli d’oliva.
  • Faves a la catalana: Cuina les faves amb botifarra negra, alls tendres i menta per obtenir un plat tradicional ple de sabor.

En aquest Dia Mundial dels Llegums, aprofitem per reivindicar el seu paper fonamental en l’alimentació saludable i sostenible. Bon profit!

Últimes Noticies

També et pot interessar

No results found.
Societat

T’agraden els llegums? Avui és el dia mundial d’aquest superaliment i t’expliquem els seus secrets!

Comparteix

El Dia Mundial dels Llegums se celebra aquest 10 de febrer i és una jornada promoguda per l’ONU per conscienciar sobre la importància d’aquests aliments en la nutrició i la sostenibilitat. Els llegums, considerades un superaliment, són una font essencial de proteïnes, vitamines i minerals, i ofereixen múltiples beneficis per a la salut i el medi ambient.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!



Beneficis nutricionals i ambientals

Els llegums són rics en proteïnes vegetals, fibra, ferro, potassi i altres micronutrients essencials. Són ideals per a una dieta equilibrada, especialment en dietes vegetarianes i veganes, ja que substitueixen perfectament les proteïnes d’origen animal. A més, ajuden a reduir el colesterol, regulen el sucre en sang i milloren la salut digestiva gràcies al seu alt contingut en fibra.

A més dels beneficis per a la salut, els llegums tenen un impacte positiu en el medi ambient. El seu cultiu requereix menys aigua que altres fonts de proteïnes com la carn i contribueix a la fertilització natural del sòl, reduint la necessitat d’adobs químics. Per això, les llegums són una opció sostenible per alimentar la població mundial de manera eficient i saludable.

Els llegums més consumits

Entre els llegums més populars es troben:

  • Llenties: una font excel·lent de ferro i fàcils de cuinar.
  • Cigrons: versàtils per a plats freds i calents, així com per elaborar hummus.
  • Mongetes: en les seves múltiples varietats, ideals per a guisats i amanides.
  • Faves: típiques de la cuina mediterrània i riques en proteïnes.
  • Pèsols: tendres o secs, aporten una gran quantitat de nutrients.

Receptes amb llegums

Per incorporar més llegums a la dieta, aquí tens algunes receptes tradicionals i fàcils de preparar:

  • Sopa de llenties: Sofregeix ceba, pastanaga i all, afegeix llenties, brou i espècies al gust, i cuina durant 30-40 minuts.
  • Hummus de cigrons: Tritura cigrons cuits amb suc de llimona, all, tahina i oli d’oliva fins a obtenir una crema suau.
  • Amanida de mongetes blanques: Barreja mongetes amb tomàquet, ceba tendra, julivert i un raig d’oli d’oliva.
  • Faves a la catalana: Cuina les faves amb botifarra negra, alls tendres i menta per obtenir un plat tradicional ple de sabor.

En aquest Dia Mundial dels Llegums, aprofitem per reivindicar el seu paper fonamental en l’alimentació saludable i sostenible. Bon profit!

Adeu a una de les parades més mítiques de la Rambla de Barcelona
L’última notícia de Trump: Nous aranzels per a tot el món

Últimes Noticies

També et pot interessar

No results found.