Societat

Arriba el Dia de la Patata: Un aliment que ha conquerit el món

Comparteix

Cada 30 de maig se celebra el Dia Mundial de la Patata, un homenatge a un dels aliments més versàtils, nutritius i consumits del planeta. De forma arrodonida o allargada, amb pell blanca, groga, vermella o morada, la patata ha esdevingut un ingredient imprescindible en milers de receptes i cultures gastronòmiques arreu del món.





 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Un origen andí i una expansió global

L’origen de la patata es remunta a fa més de 7.000 anys als Andes sud-americans, especialment a les zones que actualment formen part del Perú i Bolívia. Les comunitats indígenes van començar a cultivar-la molt abans de l’arribada dels colonitzadors espanyols, que la van introduir a Europa al segle XVI.

Inicialment rebuda amb desconfiança, la patata va trigar a imposar-se a la dieta europea, però una vegada es van descobrir les seves propietats nutritives i la seva resistència als climes adversos, es va expandir ràpidament. Avui dia, es cultiva en més de 160 països i és el quart cultiu alimentari més important del món després del blat, l’arròs i el blat de moro.

Catalunya i la patata: territori de varietats i sabors

A Catalunya, la patata té un paper destacat en l’agricultura i la gastronomia. Zones com la Cerdanya, el Berguedà o el Pla de l’Estany són conegudes per produir varietats de gran qualitat, algunes amb denominació d’origen protegida, com la Patata de Prades, cultivada en terres volcàniques, que li donen una textura i sabor molt característics.

La patata és un aliment ric en hidrats de carboni complexos, vitamines del grup B, potassi i fibra, sobretot si es consumeix amb la pell. És econòmica, saciant i extremadament versàtil a la cuina.




Receptes emblemàtiques d’aquí i d’arreu

De la seva simplicitat en neixen plats exquisits. A Catalunya, la patata brilla en receptes com:

  • Truita de patates (sí, tot i ser considerada espanyola, és una estrella a qualsevol llar catalana).

  • Patates al caliu, acompanyant carns a la brasa.

  • Patates emmascarades, un plat tradicional del Pirineu elaborat amb patata aixafada i botifarra negra.

  • Patates braves, típiques de bars i tapes, amb la seva inconfusible salsa picant.

En l’àmbit internacional, trobem clàssics com el puré de patata anglès, les frites franceses, les papas a la huancaína del Perú, els gnocchi italians o el gratin dauphinois francès.

Un aliment per al futur

A més del seu valor històric i gastronòmic, la patata es considera clau per afrontar els reptes alimentaris del futur. És un cultiu adaptable, amb alt rendiment i baix impacte ambiental si es gestiona de manera sostenible. Amb motiu del Dia Mundial de la Patata, diverses iniciatives agràries i gastronòmiques arreu del territori promouen activitats per revalorar aquest tubercle tan nostre. Tallers, degustacions i mercats locals recorden que la patata, lluny de ser un aliment ordinari, és tot un tresor nutricional i cultural.




Vigileu: Els experts limiten l’ús d’un popular medicament
Conductors: Demanen extremar la precaució aquest cap de setmana de mobilitat molt intensa

Últimes Noticies

També et pot interessar

Arriba el Dia de la Patata: Un aliment que ha conquerit el món

Comparteix

Cada 30 de maig se celebra el Dia Mundial de la Patata, un homenatge a un dels aliments més versàtils, nutritius i consumits del planeta. De forma arrodonida o allargada, amb pell blanca, groga, vermella o morada, la patata ha esdevingut un ingredient imprescindible en milers de receptes i cultures gastronòmiques arreu del món.





 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Un origen andí i una expansió global

L’origen de la patata es remunta a fa més de 7.000 anys als Andes sud-americans, especialment a les zones que actualment formen part del Perú i Bolívia. Les comunitats indígenes van començar a cultivar-la molt abans de l’arribada dels colonitzadors espanyols, que la van introduir a Europa al segle XVI.

Inicialment rebuda amb desconfiança, la patata va trigar a imposar-se a la dieta europea, però una vegada es van descobrir les seves propietats nutritives i la seva resistència als climes adversos, es va expandir ràpidament. Avui dia, es cultiva en més de 160 països i és el quart cultiu alimentari més important del món després del blat, l’arròs i el blat de moro.

Catalunya i la patata: territori de varietats i sabors

A Catalunya, la patata té un paper destacat en l’agricultura i la gastronomia. Zones com la Cerdanya, el Berguedà o el Pla de l’Estany són conegudes per produir varietats de gran qualitat, algunes amb denominació d’origen protegida, com la Patata de Prades, cultivada en terres volcàniques, que li donen una textura i sabor molt característics.

La patata és un aliment ric en hidrats de carboni complexos, vitamines del grup B, potassi i fibra, sobretot si es consumeix amb la pell. És econòmica, saciant i extremadament versàtil a la cuina.




Receptes emblemàtiques d’aquí i d’arreu

De la seva simplicitat en neixen plats exquisits. A Catalunya, la patata brilla en receptes com:

  • Truita de patates (sí, tot i ser considerada espanyola, és una estrella a qualsevol llar catalana).

  • Patates al caliu, acompanyant carns a la brasa.

  • Patates emmascarades, un plat tradicional del Pirineu elaborat amb patata aixafada i botifarra negra.

  • Patates braves, típiques de bars i tapes, amb la seva inconfusible salsa picant.

En l’àmbit internacional, trobem clàssics com el puré de patata anglès, les frites franceses, les papas a la huancaína del Perú, els gnocchi italians o el gratin dauphinois francès.

Un aliment per al futur

A més del seu valor històric i gastronòmic, la patata es considera clau per afrontar els reptes alimentaris del futur. És un cultiu adaptable, amb alt rendiment i baix impacte ambiental si es gestiona de manera sostenible. Amb motiu del Dia Mundial de la Patata, diverses iniciatives agràries i gastronòmiques arreu del territori promouen activitats per revalorar aquest tubercle tan nostre. Tallers, degustacions i mercats locals recorden que la patata, lluny de ser un aliment ordinari, és tot un tresor nutricional i cultural.




Últimes Noticies

També et pot interessar