Cada 18 de juny se celebra el Dia Mundial del Sushi, una efemèride gastronòmica que ret homenatge a un dels plats més icònics i internacionals de la cuina japonesa. Més enllà d’una moda global, el sushi representa segles de tradició, respecte pel producte i equilibri entre sabors i textures.
NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!
Un origen humil i mil·lenari
L’origen del sushi es remunta al sud-est asiàtic, fa més de 2.000 anys, com una forma de conservar el peix fermentant-lo amb arròs. Aquesta tècnica va evolucionar al Japó cap al segle VIII, on el “narezushi” es va convertir en una preparació típica. No va ser fins al segle XIX, però, que es va desenvolupar el sushi modern tal com el coneixem avui, gràcies a Hanaya Yohei, considerat el creador del “nigiri sushi”: un petit bloc d’arròs amb vinagre cobert de peix cru.
Amb el temps, el sushi es va popularitzar arreu del món, especialment a partir dels anys 80, quan va començar a aparèixer a grans ciutats com Nova York, Los Angeles o Londres. Avui dia, és fàcil trobar sushi a supermercats, restaurants i fins i tot a les llars, gràcies a la seva versatilitat i al creixent interès per la cuina japonesa.
Tipus de sushi
El sushi no és un únic plat, sinó una família de preparacions. Els més coneguts són:
- Nigiri: bola d’arròs amb vinagre modelada a mà i coberta amb una làmina de peix o marisc.
- Maki: rotllets d’arròs i ingredients diversos embolcallats amb alga nori.
- Uramaki: semblant al maki, però amb l’arròs a l’exterior.
- Temaki: con d’alga farcit d’arròs, peix i verdures.
- Sashimi: encara que tècnicament no és sushi, sovint s’hi associa; consisteix en talls fins de peix cru sense arròs.
Amb el pas del temps, s’han creat adaptacions occidentals com el California roll, amb alvocat i cranc, o versions veganes amb cogombre, mango o tofu.
Moda i cultura
El sushi ha esdevingut molt més que un plat: és un símbol de modernitat, sofisticació i salut. A Catalunya, cada vegada més persones s’animen a preparar-lo a casa o a demanar-lo per emportar. Aquesta moda s’ha vist reforçada per la presència del sushi a les xarxes socials i pel creixent interès per una alimentació més equilibrada.
Recepta fàcil de sushi casolà
Maki de salmó i alvocat
Ingredients:
- 2 tasses d’arròs per sushi
- 3 cullerades de vinagre d’arròs
- 1 cullerada de sucre
- 1/2 culleradeta de sal
- 4 fulles d’alga nori
- 150 g de salmó fresc (de qualitat sushi)
- 1 alvocat
- Esterilla de bambú (makisu)
Preparació:
- Cou l’arròs i deixa’l refredar amb el vinagre, sucre i sal.
- Col·loca una làmina de nori sobre l’esterilla.
- Estén una capa fina d’arròs sobre l’alga, deixant un dit lliure al marge superior.
- Afegeix tires de salmó i d’alvocat al centre.
- Enrotlla amb cura i talla el rotlle en 6-8 peces.
- Amb una mica de pràctica, fer sushi a casa pot esdevenir una activitat divertida i saludable per compartir en família o amb amics.
Així doncs, avui és un bon dia per celebrar el sushi, sigui menjant-lo, cuinant-lo o descobrint-ne noves varietats. Bon profit i feliç Dia Mundial del Sushi!