Catalunya Diari

Agroseguro estima en uns 20 MEUR les indemnitzacions que haurà d'abonar per la pedregada

Agroseguro estima en uns 20 MEUR les indemnitzacions que haurà d'abonar per la pedregada| ACN - Fotografia: Agricultura

Agroseguro estima en 20,1 milions d'euros les indemnitzacions que haurà d'abonar pels danys a les finques agrícoles de la plana de Lleida que es van veure afectades per la intensa tempesta d'aigua, pedra i vent del 31 de juliol passat.

La companyia asseguradora, que encara està duent a terme peritatges a les explotacions afectades, quantifica en 5.466 les hectàrees de cultius assegurats afectats, majoritàriament de fruita dolça. La comarca amb una major afectació va ser el Segrià, però els danys també es van notar al Pla d'Urgell i a les Garrigues. Agroseguro confia començar a pagar cap a finals de setembre les indemnitzacions als productors afectats.

Dels 20,1 milions d'euros calculats, uns 16 milions correspondran a explotacions assegurades del Segrià; 2,95 de les Garrigues, i 1,14 milions d'euros seran per a finques del Pla d'Urgell. Agroseguro situa la superfície assegurada afectada per la pedregada del 31 de juliol en 5.466 hectàrees, la majoria de fruita dolça tot i que també es van veure malmeses unes 500 hectàrees de panís.

El nucli de la tempesta es va centrar a les poblacions de Soses i Torres de Segre, però també va afectar altres poblacions del Segrià, les Garrigues i el Pla d'Urgell. Els principals termes municipals afectats van ser Arbeca, Sunyer, Aitona, els Alamús, Albatàrrec, Alcarràs, Artesa de Lleida, Lleida, Montoliu de Lleida, Seròs, Soses, Sudanell, Torres de Segre, Golmés, Miralcamp i Torregrossa, tots amb més de 100 hectàrees amb danys en plantacions de fruiters. L'afectació mitjana per parcel·la és d'un 60% tot i que prop d'un 15% de la superfície assegurada reclamada gairebé no presenta danys, segons Agroseguro.

La companyia va iniciar els peritatges el 4 d'agost un cop rebudes les declaracions de sinistre per part dels afectats. Per tal de dur a terme els treballs amb agilitat donada la important superfície afectada, Agroseguro va portar a Lleida 20 pèrits d'altres punts de l'Estat per tal de donar suport als 19 adscrits a la zona de Catalunya. Fins ara l'asseguradora ja ha visitat les finques amb la fruita que s'havia de començar a collir, peritatges que preveu finalitzar cap al 19 d'agost, però encara quedaran pendents les explotacions de poma i de varietats de fruita d'os més tardanes, segons ha explicat Xavier Joana.Comentaris

envia el comentari