Catalunya Diari

Agroseguro millora les condicions de taxació en l'assegurança per a fruiters pels danys de pedregades

Agroseguro millora les condicions de taxació en l'assegurança per a fruiters pels danys de pedregades| Text i fotografia: ACN

 

La possibilitat d'escollir una nova taula de valoració dels danys en qualitat per pedregada, per a produccions destinades a consum en fresc d'alta qualitat, és la principal novetat introduïda aquest 2016 per Agroseguro en l'assegurança de fruiters. 

Agroseguro ha presentat aquest dimarts a la Diputació de Lleida les novetats de l'assegurança agrària 2016 per a explotacions de fruiters (albercoc, pruna, poma, préssec i pera), d'entre les que destaca la introducció d'una millora en la cobertura pels danys per pedregada, llargament reivindicada pel sector productor i especialment després de les reiterades calamarsades dels darrers anys a la zona de la Vall de l'Ebre. 
 
El cap del departament d'estudis d'Agroseguro, Félix Novoa, ha explicat que a l'hora de fer la taxació dels danys els fruits es classifiquen en diferents grups en funció del seu nivell d'afectació per una pedregada (número d'impactes de la pedra i superfície afectada del fruit). Fins a la campanya passada Agroseguro només valorava els danys de la pedra en els fruits en quatre grups: amb el de 0%, el 10%, el 50% i amb el 100% de dany. Amb la nova modalitat en l'assegurança dels fruiters, la contractació de la qual és opcional, la companyia converteix aquest grup intermedi que va del 50 al 100% de dany en un sol grup que comptabilitzarà el 100% del dany sobre el fruit. Segons Novoa, aquesta nova modalitat permet als productors "una valoració molt propera al que fan els mercats per la depreciació de la fruita" que ha sofert l'afectació d'una pedregada. 
 
Aquesta millora, però, suposa un increment d'entorn el 8% de mitjana en la tarifa de la pòlissa de l'assegurança en el mòdul 2, el més contractat a Catalunya –entorn d'un 80% del total-. Tot i això, Novoa ha remarcat que aquest increment queda compensat per la rebaixa mitjana del 9% en les assegurances agràries arran de l'increment de les bonificacions introduïdes aquesta campanya pel Ministeri d'Agricultura. Per tant, el productor de fruita quan vagi a contractar l'assegurança aquest 2016 tindrà dues opcions: contractar la mateixa cobertura que tenia l'any passat, beneficiant-se d'una rebaixa del 9% de mitjana en la pòlissa, o bé pagar un cost similar a l'any passat i contractar una cobertura major pel risc de pedregada. 
 
El director de la Central d'Assegurances d'ActelGrup, Ivan Caelles, ha qualificat de "fita històrica" que finalment Agroseguro hagi atès aquesta reivindicació del sector que permet, en certa manera, "equiparar les cobertures previstes en l'assegurança de fruiters amb les exigències dels mercats". "Si la fruita està tocada i té una deficiència el mercat no l'accepta" i, per això, "el que volíem era que sigui indemnitzable i que s'aculli al 100% d'indemnització", ha dit. En aquest sentit, ha destacat la bona acollida que està tenint entre el sector i ha defensat la necessitat que ara els productors de fruita apostin per contractar aquesta nova modalitat d'assegurança, tenint en compte que els suposarà un cost similar a l'any passat però una major cobertura en cas de pedregada. 
 
Segons Caelles, "ningú es quedarà amb la cobertura convencional podent escollir una cobertura que evita molts conflictes" en peritatges i en discrepàncies de criteris de taxació, ja que aquesta nova cobertura amb tres grups diferenciats "és molt clara" i "no creiem que hi hagi cap tipus de conflictivitat". 
 
A més d'aquesta novetat, Agroseguro també ha introduït aquest 2016 la possibilitat de fraccionar la prima de l'assegurança en dos pagaments (amb aval del SAECA); ha actualitzat els percentatges de bonificació per mesures preventives en els hivernacles, i també permet escollir preus d'assegurament més alts, la qual cosa suposaria una indemnització major en cas de sinistre. L'asseguradora també ha ampliat la fi de les garanties de l'albercoc i hi inclou varietats noves, i ha abaixat el límit del capital assegurat en l'assegurança principal a 50.000 euros per tal d'admetre modificació en l'assegurança complementària. Així mateix, un mateix fructicultor pot fer una pòlissa per comarca per valors de producció de més de 300.000 euros. En el cas de la cirera, per tal de garantir la plantació, Agroseguro també cobrirà les pèrdues de collita de l'any següent pels riscos garantits , quan no es produeixi la mort de l'arbre. 


Comentaris

envia el comentari