Catalunya Diari

Agroseguro pagarà uns 40 milions d'euros als pagesos de Lleida per les pedregades d'aquest estiu

Agroseguro pagarà uns 40 milions d'euros als pagesos de Lleida per les pedregades d'aquest estiu| Text i fotografia: ACN

La companyia estatal Agroseguro pagarà uns 40 milions d'euros als pagesos de Lleida per les pedregades d'aquest estiu. El responsable de l'asseguradora estatal, Xavier Joana, ha qualificat la campanya de complicada i d'alta sinistralitat. Els pagesos ja han començat a cobrar i Agroseguro espera haver pagat els 40 milions d'indemnitzacions aquesta primera quinzena d'octubre.

El gruix dels danys es centren en les pedregades del 9 de juny i del 31 de juliol a conreus de fruita de municipis com Albesa, Corbins, Torrelameu, Soses o Torres de Segre. Al conjunt de l'Estat, Agroseguro preveu indemnitzacions per valor de 175 milions d'euros.

A les terres de Lleida la cobertura de superfície agrària que es pot assegurar arriba gairebé al 80%. En els últims anys hi ha hagut un increment lent però progressiu de les contractacions.

Pel que fa a les indemnitzacions que pagarà Agroseguro al conjunt de l'estat espanyol, es deuen a pedregades que han afectat a més de 350.400 hectàrees de cultius herbacis extensius, vinya i fruita. Els herbacis han estat els més afectats amb prop de 193.000 hectàrees sinistrades. El segueix la vinya amb prop de 84.000 hectàrees i els fruiters amb prop de 24.000 hectàrees. Entre els tres cultius acumulen prop de 85,76% del total d'hectàrees afectades per les tempestes de pedra.

La comunitat autònoma més castigada és Castella la Manxa amb més de 126.100 hectàrees afectades al llarg de la comunitat. La segueixen Castella i Lleó, amb prop de 67.000 hectàrees i Aragó amb prop de 57.000. Catalunya ha estat afectada amb prop de 20.000 hectàrees de les quals els fruiters, amb 9.029 són el cultiu més perjudicat.

El 31 de juliol es va registrar la tempesta de pedra més severa que va afectar una extensa zona fructícola de la demarcació de Lleida ocasionant danys a produccions del Segrià, l'Urgell i les Garrigues. Una de les característiques principals de fenomen que destaca Agroseguro va ser l'àmplia gradació dels danys, amb focus on van ser molt elevats i d'altres zones on gairebé no hi va fer mal.


Comentaris

envia el comentari