Catalunya Diari

Asaja veu "justos" els preus de l'oli tenint en compte les inversions de modernització que han fet els pagesos

Asaja veu "justos" els preus de l'oli tenint en compte les inversions de modernització que han fet els pagesos| ACN - Fotografia: ASAJA-Lleida

Aquest any la producció d'oli a les comarques de Lleida serà un 20% inferior però la qualitat és bona i els preus, correctes per als pagesos. Tot i això, l'organització agrària Asaja considera que encara es queden justos tenint en compte les inversions que el sector ha fet per modernitzar les explotacions.

Asaja ha fet aquest dissabte balanç de la campanya de l'oli a la fira de les Borges Blanques, una de les més importants del sector. Segons el president de l'organització a Lleida, Pere Roqué, els productors perceben de mitjana entre 1,5 i 1,70 per litre, una quantitat que els permet guanyar-se la vida però encara insuficient, per exemple, per afrontar noves inversions en regadiu. Roqué també ha fet una crida als consumidors perquè comprin oli de proximitat i evitar que la major part de la producció s'acabi exportant a l'engròs.

Pere Roqué, ha posat en valor el sector de l'olivera i l'oli produït a les Garrigues defensant que "hem de treballar per conscienciar que s'ha de comprar el nostre oli, amb les garanties de producció i qualitat dels nostres productors". Per a ASAJA, "és important que es valori l'esforç que ha fet el sector primari per disposar de sistemes mecanitzats per envasar l'oli i s'ha d'evitar una exportació massiva en cubells, com passa massa vegades".

Així mateix, ha recordat que és un sector que dóna feina a moltes persones: "El sector agroalimentari genera ocupació més enllà de la la recollida de la fruita".

El president d'Asaja a Lleida també demana a la nova consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, que treballi perquè el desenvolupament del canal Segarra Garrigues arreli la gent al territori, fent assumibles per als pagesos els costos de la transformació. També ha explicat que aquest divendres, durant la seva visita a l'estand d'Asaja, van avançar a la nova consellera alguns temes a tractar en una propera trobada, "com, per exemple, que encara tenim pendent els plans de millora del 2015 o el 50% de les ajudes compensatòries de muntanya del 2014", ha detallat Roqué, que també defensa un pla de xoc per al sector agrari.Comentaris

envia el comentari