Catalunya Diari

Baixen un 67% els ajuts a la fruita seca

Baixen un 67% els ajuts a la fruita seca| Redacció - Fotografia: lleidaalminut.com (Arxiu)

 Segons ha pogut saber JARC-COAG la retallada deixarà els ajuts als agricultors professionals en només 20euros/ha, un fet que suposa una retallada del 67% respecte al que van percebre el 2010, ja que l’any passat ja es van reduir aquests ajuts. A més a més, actualment, els productors encara tenen pendent de cobrament 3,19euros/ha de la part de l'Estat corresponents a l’exercici 2011.
 
El responsable de la sectorial de la fruita seca de JARC, Sisco Esquerda, considera que si bé és cert que vivim en una conjuntura crítica ha denunciat que "si s’han de retallar els ajuts, el que no es pot fer es tenir la mateixa consideració per als que són agricultors professionals que als que no ho son". Alhora es considera "injusta" la retallada ja que l'import que perceben els productors "ha estat el mateix en pràcticament deu anys (1990-2010), sense ni tan sols afegir-hi l'increment del cost de la vida".
 
Des de JARC es demana al Departament d'Agricultura que continuï apostant pel sector i que mantingui el import de 60,375 euros/ha, ja que els ajuts "són imprescindibles per a compensar les grans importacions sense aranzels duaners d’ametlla americana i avellana turca, on els costos de producció i la fiscalitat a la que estan sotmesos els productors són molt superiors als que suporten els nostres productors. Així mateix, reiteren a les administracions autonòmica i estatal que "reactivin" el Pla de Reconversió de la Fruita Seca que permeti modernitzar les explotacions. JARC ja va presentar un estudi al respecte el 2007, que malgrat les bones paraules, encara no s’ha concretat.
 
Fins ara, l’aportació que feia l'Estat espanyol al sector de la fruita seca era de 60,375 €/ha per als agricultors professionals, mentre que els no professionals percebien entre 16 y 20 euros menys per hectàrea. L’any 2011 aquest import ja es va retallar fins als 42,885€/ha equiparant tant els agricultors professionals com els que no ho eren. Aquests ajuts es remunten a l’any 1990 en el que es van posar en marxa els Plans de Millora a la Qualitat i la Comercialització en els que l'Estat i la comunitat autònoma corresponent, en aquest cas la Generalitat, assumien un import de 60,375 €/ha cadascun de manera que el productor de fruita seca percebia 120,75 €/ha.


Comentaris

envia el comentari