Catalunya Diari

Borges MG dinamitzarà el Segarra-Garrigues amb una plantació de pistatxo a Tàrrega

Borges MG dinamitzarà el Segarra-Garrigues amb una plantació de pistatxo a Tàrrega| EP - Fotografia: @borgesgroup

 Així ho han signat aquest dimecres el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí, amb el president de Borges Mediterranean Group, Ramon Pont. El grup, amb més de 25 anys de trajectòria en el cultiu del pistatxo en les seves plantacions de més de 1.200 hectàrees a Califòrnia, Badajoz i Granada, vol que el cultiu d'aquest fruit sec a Mas de Colom sigui un referent a la zona. 
 
Així mateix, té com a objectiu contribuir a la transferència tecnològica del cultiu per als interessats en plantar, i es compromet a facilitar la comercialització del pistatxo a tots els productors de l'àrea d'influència del canal Segarra-Garrigues (Espanya importa actualment dels Estats Units i l'Iran 10.000 tones anuals). 
 
Aquesta plantació de pistatxos a Tàrrega és el tercer motor del Segarra-Garrigues impulsat per la Conselleria, i tots ells persegueixen que en les noves zones de regadiu s'aprofiti l'aigua per introduir produccions de més valor afegit, així com que es contrasti la viabilitat de aquestes plantacions, s'acompanyi el canvi de pràctiques i s'asseguri la comercialització final. El cultiu del pistatxo es pot adaptar bé a la zona d'influència del canal Segarra-Garrigues, amb hiverns freds i estius calorosos, ja que és un arbre petit originari de les regions muntanyoses d'Àsia Central i amb una vida útil que pot arribar als 50 anys. 
 
Principals motos
El primer motor que va impulsar va ser el projecte de pomeres amb Fruits de Ponent d'Alcarràs, que permetrà a les explotacions de la zona que decideixin fer la transformació cap a la producció de pomes aprendre el maneig de la plantació i la comercialització del producte. Així, Fruits de Ponent complementarà la seva producció actual de préssecs i nectarines, el que suposa concentrar l'activitat de juny a setembre, amb la producció de pomes, el que redundarà en un increment de les vendes. 
 
El segon motor és el projecte de doble collita anual per a l'alimentació ramadera amb la Cooperativa d'Ivars d'Urgell, i té com a objectiu millorar la nutrició animal, reduir els costos energètics i un millor rendiment de les terres de regadiu amb dos cultius per any natural, mentre que fins ara s'aconseguien 3 cada dos anys. 
 
El tercer motor és el presentat aquest dimecres amb Borges Mediterranean Group, i el quart "es presentarà en el seu moment, ja que s'està treballant en aspectes tècnics amb la indústria que actuarà com a motor". 
 
Actualment, Borges MG és present fora d'Espanya amb filials pròpies als Estats Units, Brasil, França, Polònia, Rússia, Índia, Xina, Tunísia, el Marroc i Egipte, i les exportacions suposen el 79% de la facturació.


Comentaris

envia el comentari