Catalunya Diari

Brusel·les 'abandona' als pagesos fins el proper 5 de setembre

Brusel·les 'abandona' als pagesos fins el proper 5 de setembre| Redacció - Fotografia: Afrucat

 El director d'Afrucat, Manel Simon, s’ha mostrat satisfet per la contundència i voluntat de la Comissió, però ha qualificat de lamentable que, “un cop més, la burocràcia i les vacances d’estiu paralitzin la Comissió i li restin l’agilitat necessària per a aplicar unes mesures que podrien descongestionar el mercat”. Simon afirma que “no es poden adoptar mesures en base a comunicats de premsa que, fins ara, és l’única informació que ha transmès la Comissió”.
 
Tot i que el reglament està redactat, ara ha de passar per mans dels serveis tècnics i jurídics per a que sigui autoritzat i es preveu que es publicarà la setmana vinent, dues setmanes desprès de que Rússia tanqués les fronteres i que comencessin a retornar els primers camions.
 
En aquest moment els grans dubtes que estan al damunt de la taula coincideixen amb el que han estat les reivindicacions del sector.
- Es tracta d’una mesura universal, oberta a tot el món?
- Serà finançat el 100% del preu de retirada per a totes les destinacions o sols les de beneficència?
- Hi haurà fons addicionals per a implementar les mesures?
- S’inclouran tots els productes afectats fins ara (préssecs, nectarines, prunes, raïm de taula, tomata) i s’hi aniran afegint la resta de productes que puguin resultar afectats (pomes, pera, cogombre, bròquil)?
- Hi haurà limitacions de quantitats
 
Tot i que les manifestacions del comissari Ciolos apunten a una mesura universal i que s’ampliaran productes, caldrà esperar la tasca dels serveis tècnics i jurídics de la Comissió a esbrinar-ho. 
 
Segons un comunicat publicat per FEPEX el cost pressupostari de les mesures proposades està plenament justificat i és relativament baix si el comparem amb les conseqüències del retard en l’aplicació de les mateixes. La no actuació immediata de la Comissió està permetent que es continuï deteriorant el mercat i perdent la renda del sector.
 
Proveïdors alternatius del mercat rus
Pel que fa als darrers moviments de països possibles proveïdors del mercat rus cal anar amb compte. Tot i que, per exemple el govern argentí, gran productor de fruita de llavor, ja ha organitzat una missió comercial per a les seves empreses per a la segona setmana de setembre coincidint amb la Fira World Food de Moscou, cal ser conscient que el poble rus també es ressentirà del bloqueig amb una oferta més cara i menys ingressos per impostos.
 
En aquest moments el preu a que cotitza la pera argentina al mercat rus ja s’ha incrementat un 15% i segons diferents analistes no serà rendible l’exportació si encara no puja un 25% addicional. També serà necessari disminuir els aranzels que paga la fruita de l’hemisferi sud i analitzar el sobrecost de  l’iva d’importació.
 
Si Llatinoamèrica no havia venut més fins ara és perquè el preu no és atractiu d’una manera sostenible a llarg termini.


Comentaris

envia el comentari