Catalunya Diari

El Comú denuncia que els ingressos de la Paeria per venda de solars al 2015 van ser un 96% inferiors al pressupostats

El Comú denuncia que els ingressos de la Paeria per venda de solars al 2015 van ser un 96% inferiors al pressupostats| ACN - Fotografia: Laura Biela

 

El Comú de Lleida ha denunciat aquest dilluns que l'Ajuntament de Lleida va acabar ingressant l'any passat 141.863 euros en concepte de venda de solars dels 3.727.010 euros que havia previst l'equip de govern municipal en el pressupost municipal del 2015. 

La liquidació del pressupost de l'Ajuntament de Lleida del 2015 ha posat de relleu que "dels prop de 4 milions pressupostats de venda de solars, la Paeria només n'ha materialitzat 141.000 euros". Des del Comú de Lleida asseguren que entre el 2009 i el 2015 "la Paeria ha inflat les previsions d'ingressos per venda de solars en 27.335.726 euros". Altrament, el Comú també han denunciat que al 2015 l'equip de govern del PSC va pressupostar 7.987.019 euros del capítol 6 -el d'inversions- "però finalment se n'ha executat només un 72,41%", fet que representa que "la Paeria deixa de fer el 27,59% de la inversió que va preveure fruit de la seva mala previsió i falta de rigor pressupostari". 
 
Pel regidor Carlos González, l'Ajuntament "no es pot permetre deixar de finançar al voltant d'una quarta part de les inversions per incompliment de les previsions en venda de solars". També ha criticat que si es fan els comptes "posant ingressos del tot irreals" la Paeria es veu abocada "a obtenir ingressos d'altres partides per fer les inversions necessàries". "La manipulació comptable per treure pit amb números ficticis, del tot desajustats de la realitat, demostra no només una deficient gestió del diner públic, sinó que desvirtua el caràcter inicial de les inversions programades en el pressupost", ha denunciat González. 
 
En aquest sentit ha demanat una "reflexió" al PSC, de la mateixa que als grups de C's i ERC-Avancem, que van donar suport als comptes. Des del Comú proposen que els pròxims pressupostos es facin "amb responsabilitat i ajustant la previsió d'ingressos per venda de solars a la realitat".
 
Per CiU, s'"estira més el braç que la màniga"
Per la seva banda, el president del grup municipal de CiU, Toni Postius, ha reprovat la gestió econòmica de l'equip de govern "basada en estirar més el braç que la màniga" i ha assegurat que ha vulnerat el cartipàs municipal incomplint l'apartat de control de la despesa "després d'autoritzar factures sense partida pressupostària al darrere" per un import de 1,3 milions d'euros. Segons Postius, l'equip de govern socialista "segueix fent el que vol i saltant-se el compromís pactat per tots els grups, al donar llum verda a 723 factures per valor d'1,6 milions d'euros, de les quals, 642, que suposen 1,3 milions d'euros, tenien data posterior a la signatura del cartipàs".
 
El president del grup de CiU ha remarcat que aquest nou reconeixement de crèdit se suma als 1,7 milions d'euros de l'any anterior, motiu pel qual "en total els lleidatans hauran de fer front al pagament de 3,2 milions d'euros en factures que ningú coneixia perquè no s'ha fet una planificació responsable i que podrien destinar-se a reduir l'IBI, a ajudar famílies, a subvencions per a entitats de la ciutat o baixar altres taxes municipals". 
 
Toni Postius ha recordat que l'Ajuntament de Lleida està sotmès a un pla de sanejament perquè "des que Àngel Ros és alcalde, el deute s'ha incrementat en més de 100 milions d'euros, el que representa que els lleidatans paguen 14.000 euros al dia o 600 euros cada hora". Davant aquesta situació, CiU vol cercar la complicitat de la resta de grups polítics per aturar "aquesta disbauxa i descontrol de la despesa que acaba pagant el ciutadà". 
 

El PSC defensa "la solidesa i estabilitat" de les finances


La primera tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Lleida i regidora de Gestió dels recursos municipals, la hisenda municipal i polítiques de transparència, Montse Mínguez, ha respost a les crítiques que han fet aquest dilluns els grups municipals de CiU, el Comú i la Crida-CUP tot remarcant que la liquidació del pressupost de la Paeria del 2015 "reflecteix unes finances sòlides i estables on baixa l'endeutament i on el reconeixement de crèdit s'aplicarà al pressupost de l'any 2016". També mostra "que tot és transparent i que es fa amb el màxim rigor pressupostari dins de la dificultat que patim els ajuntaments", ha defensat Mínguez. 


 


També ha ressaltat que l'Ajuntament de Lleida ha reduït el seu deute en els darrers anys fixant la ràtio del deute al 62% dels seus ingressos, 27,7 punts menys que al 2012. Pel que fa a les factures que van quedar fora del pressupost del 2015, Mínguez ha recordat que l'import de l'expedient ha estat la meitat del de l'any 2014. "1,6 milions d'euros són les factures que van quedar fora del pressupost de l'any 2015, però si es posa en relació amb la despesa corrent de la Paeria, només representa un 2,9% del total , lluny del 6,3% del 2014", ha remarcat


 


En resposta al Comú de Lleida sobre la previsió de venda de solars, la primera tinenta d'alcalde ha fet referència a quina ha estat la dinàmica immobiliària dels darrers anys i ha recordat que "una cosa és el pressupost corrent i una altra el pressupost d'inversions". Mínguez ha remarcat que aquest darrer, el que fa referència a la venda de solars, "va lligat a projectes d'inversió del pressupost". Això vol dir –ha dit la responsable municipal- que "els projectes es faran en funció de si hi han o no els ingressos –per la venda de solars- per fer front a aquestes inversions". En aquest sentit, s'ha mostrat convençuda que "no hi ha cap lleidatà que pugui sortir a la ciutat de Lleida al carrer i dir que no s'estan portant a terme les inversions, a un ritme o a un altre però inversions a la ciutat de Lleida se n'estan duent a terme".
Comentaris

envia el comentari