Catalunya Diari

El deute municipal creix un 81,75% en els últims deu anys, segons CiU

El deute municipal creix un 81,75% en els últims deu anys, segons CiU| Laura Biela - Fotografia: Miki de Santiago

L’alcaldable i regidor de CiU a Lleida, Toni Postius, ha anunciat aquest dijous, durant el tradicional esmorzar de Nadal amb la premsa, que l'increment del deute municipal en els últims deu anys, el temps que porta al capdavant l'actual alcalde de la ciutat, Àngel Ros, és del 81,75%.


Aquesta dada ve donada, segons Postius, per la complicada situació en la que es troba l'Empresa Municipal d'Urbanisme (EMU), les pèrdues del Centre de Negocis i Convencions (CNC) / La Llotja, la gestió lesiva de les concessionàries municipals dels autobusos i l'enllumenat públic, que es sumen a "un descontrol de la despesa municipal".Pel que fa a les recaptacions, l'apartat on més s'ha notat l'increment és en el de multes de circulació i retirada de vehicles. En aquest punt, en els últims deu anys l'increment ha estat del 227% (més de 3,6 milions d'euros). Concretament, en l'últim any, la recaptació ha estat de 900.000 euros, un augment que s'ha fet palès en els últims mesos, després de posar en marxa els radars i els semàfors vermells a la ciutat.Antoni Postius ha afirmat que l'endeutament directe de l'Ajuntament és de 194,37 milions d'euros, provinent principalment de l'EMU (endeutament 2014: 71,6 milions d'euros), La Llotja - CNC (endeutament 2013: 1,84 milions d'euros), el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (endeutament 2014: 20,5 milions d'euros) i la Paeria (endeutament 2014: 100,43 milions d'euros).Esmenes als pressupostos

Per aquest motiu, el grup CiU es queixa de "no poder fer coses a Lleida, ja que en aquests moments el que necessita la Paeria és pagar i sufragar part dels interessos pendents i amortitzar deute". No obstant, Postius ha avançat algunes esmenes que proposarà el seu grup en la propera comissió, per un import de 2.590.000 euros.En concret, i pel que fa a l’àrea d’Urbanisme l’import de les esmenes assoleix els 1.225.000 euros, que es destinarien a manteniment de la via pública i mobiliari urbà, millora de l’enllumenat, dels camins de l’Horta i del clavegueram. En relació a la promoció econòmica i comercial es proposa destinar-hi una partida de 425.000 euros; per a conservació i manteniment del patrimoni històric local, 50.000 euros; i per a educació i esports, 400.000 euros. En quant a l’àmbit de foment de la cohesió social, des del Grup Municipal de CiU es demana una partida de 490.000 euros per destinar-ho a entitats socials, potenciar l’habitatge social i frenar la pobresa energètica de les famílies amb menys recursos de la ciutat.

Postius ha puntualitzat que l’import total de les esmenes sortiria de la reducció de l’aportació a l’EMU i de la taxa de pisos buits d’entitats bancàries, de les concessionàries i de la reducció de la despesa general, respectivament.


Comentaris

envia el comentari