Catalunya Diari

El Pirineu de Lleida espera una ocupació mitjana d'entre el 60% i el 65% pels ponts de la Constitució i la Puríssima

El Pirineu de Lleida espera una ocupació mitjana d'entre el 60% i el 65% pels ponts de la Constitució i la Puríssima| ACN - Fotografia: Ara Lleida

Les comarques del Pirineu de Lleida amb estacions d'esquí esperen una ocupació mitjana d'entre el 60% i el 65% pels ponts de la Constitució i la Puríssima, entre el 3 i l'11 de desembre, segons les previsions que ha anunciat aquest dijous el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. Durant aquests nou dies els complexos hivernals lleidatans confien vendre més de 70.000 forfets.

Tenint el compte les reserves fetes a hores d'ara, el Patronat constata que l'afluència de turistes serà més important en el segon tram d'aquest llarg pont, del 8 a l'11 de desembre, quan l'ocupació podria arribar al 75%. Aquest primer cap de setmana i fins dimarts dia 6 la xifra es quedaria al 50%. No obstant això, alguns hotels a peu de pistes poden arribar a penjar el cartell de complet. El director del Patronat, Juli Alegre, destaca que aquest any el calendari permetrà "esponjar els visitants" de manera que "no s'esperen massificacions però sí un flux constant i continu de turistes".

A partir d'aquest divendres estaran obertes totes les estacions d'esquí del Pirineu de Lleida, excepte Tavascan i Virós-Vall Ferrera, pendents de la meteorologia. Les nevades més importants s'esperen per la segona meitat de la setmana que ve, per tant, el sector confia que això també pugui atraure més esquiadors i les reserves s'incrementin a última hora.

De moment, Boí-Taüll, Espot, Port Ainé i Port del Comte s'afegeixen a Baqueira Beret, que ja va obrir les instal·lacions dissabte 26 de novembre. Tindran entre un 40 i un 100 per cent de pistes obertes. Pel que fa a l'esquí de fons, Aransa també obrirà aquest divendres i se sumarà a Lles, Tuixent-La Vansa i Sant Joan de l'Erm, els primers tres complexos que també van poder estrenar la temporada el cap de setmana passat.

Els ponts de la Constitució i la Puríssima va coincidir els mateixos dies de la setmana el 2011 i el 2005. Fa cinc anys l'escassetat de neu va fer que només es venguessin uns 5.000 forfets mentre que al 2005 la xifra es va disparar fins als 115.000. Alegre admet que a hores d'ara no s'espera poder igualar la presència d'esquiadors de fa 11 anys. En tot cas, "si superem els 70.000 ens donarem per satisfets". L'any passat, quan els dies festius van caure en diumenge i dimarts, les estacions van vendre uns 65.000 forfets, segons les dades que va facilitar el mateix organisme. Tot i que encara és d'hora, Juli Alegre ha avançat per a la campanya de Nadal també s'esperen bones dades d'ocupació i d'afluència d'aficionats a l'esport blanc.

Cal recordar que les onze estacions d'esquí del Pirineu de Lleida encaren amb optimisme la temporada 2016-2017 en la qual esperen vendre un total de 1.333.947 forfets, xifra que representaria un increment del 5% en relació amb l'anterior. A més, es preveu una de les temporades més llargues dels últims anys, de 143 dies. Segons la Diputació, l'impacte econòmic –directe i indirecte- que deixa el sector de la neu al Pirineu de Lleida se situa en els 377,5 milions d'euros. Així mateix, dóna feina a 1.500 persones de forma directa i a unes 7.500, indirectament.

D'altra banda, el director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida també reconeix que els preocupa l'estat de les carreteres d'accés al Pirineu i les dificultats que es poden trobar els visitants arran de les incidències que s'han acumulat els darrers dies, com els despreniments de roques a l'Alt Urgell i el Pallars Sobirà o l'accident d'un camió que va tallar durant hores la N-230 a Sopeira.

Ocupació per sectors
Pel nivell de reserves fetes fins ara, l'ocupació hotelera es podria situar de mitjana al voltant del 60% a les zones del Pirineu de Lleida. El primer tram estaria pels volts d'un 50 % aproximadament, mentre que al segon tram l'ocupació pot situar-se per sobre del 75%. Alguns establiments a peu de pistes arribaran a la plena ocupació, principalment el segon cap de setmana i en menor mesura durant la resta dels dies de la setmana.

Pel que fa al turisme rural, l'ocupació també tindrà un comportament ben diferenciat entre el primer pont de la Constitució i el de la Puríssima amb una mitjana d'ocupació que es podria situar al voltant del 50% en el conjunt de la demarcació de Lleida. La major ocupació es produirà als establiments situats a les comarques del Pirineu de Lleida i en el segon tram d'aquest període festiu, quan es preveu una ocupació situada al voltant 60%. A la primera part, d'acord amb les reserves fetes fins ara, l'ocupació en el conjunt de la demarcació es preveu entre un 35 i un 40% aproximadament.

Quant als càmpings, amb més de 4.000 places de bungalous preveuen una mitjana d'ocupació que podria situar-se al voltant del 65 % durant tots els dies del pont. La primera part oscil·laran sobre el 50 %, mentre que al segon tram es preveu que arribin a tenir més del 80% d'ocupació. Actualment el nivell de reserves per a aquest segon tram del pont oscil·la sobre el 75%.

Al marge dels establiments d'allotjament turístic reglat, pel pont de la Constitució i de la Puríssima les segones residències tenen tradicionalment una gran activitat, motiu pel qual la repercussió econòmica a les zones turístiques vinculades amb els serveis de restauració, el comerç i les mateixes estacions d'esquí i empreses de turisme actiu es veurà també afavorida per aquest públic.

El director del Patronat de Turisme també ha volgut remarcar en el decurs de la presentació que, al marge de l'atracció turística vinculada amb el Pirineu en relació amb les estacions d'esquí i les activitats a la neu, cada vegada hi ha un major nombre de públic que visita les comarques lleidatanes per gaudir tant del Pirineu com de les contrades de la Plana, per practicar activitats de senderisme, fer excursions, visites guiades, conèixer el romànic i el patrimoni cultural dispers per tots els racons de la nostra geografia i assaborir els millors plats de la cuina de Lleida elaborats amb productes autòctons, com també gaudir d'algunes de les jornades gastronòmiques actualment vigents, com ara la de l'oli de les Garrigues.


Comentaris

envia el comentari