Catalunya Diari

Els aturats sense prestació augmenten un 252% a Lleida, segons el sindicat UGT

Els aturats sense prestació augmenten un 252% a Lleida, segons el sindicat UGT| Redacció - Fotografia: UGT-Terres de Lleida

Des de l’any 2008 fins al 2015 les persones inscrites a l’atur a la demarcació de Lleida que no cobren cap prestació ha augmentat en un 252,25%. Una dada que s'extreu de l'estudi 'La protecció de les persones en situació de desocupació', presentat aquest dimecres per la UGT-Terres de Lleida; una radiografia del col·lectiu de persones aturades i el tipus de prestacions que perceben.

Això vol dir que l’any 2015 va finalitzar amb 10.402 persones registrades a l’atur que no cobraven cap prestació o subsidi per desocupació. Mentre, el 2008 –any considerat com el de l’inici de la crisi- eren 2.958 persones. L’informe també constata que les persones inscrites com a demandants d’ocupació a Lleida s’ha incrementat en un 41,89% des de l’inici de la crisi.

Segons el tipus de prestacions –els que les perceben-, des del sindicat comenten que l’increment de persones beneficiàries de la Renda Activa d’Inserció (426 €/mes) ha pujat en un 837% des de l’any 2008 fins ara. I, pel que fa a la despesa que es destina a cobrir les prestacions, també –segons es constata en l’estudi- s’ha vist fortament reduïda, així com també les condicions per accedir a aquest tipus d’ajuda. Concretament, el total de la despesa derivada de les prestacions a les Terres de Lleida ha disminuït en un 24,3% des de l’inici del període estudiat, que són 4,1 milions d’euros en valors absoluts.

La secretària general de la UGT-Terres de Lleida, Núria Solé, ha presentat l’estudi afirmant que cada vegada són més dures les condicions per accedir a algun tipus de prestació, i afecten, principalment, a aturats de llarga durada. I ha afegit: “Si no es crea treball o el que es crea és temporal i molt precari, alguna cobertura millor cal donar als més de 10.000 lleidatans que no reben cap tipus de prestacions”.

Acompanyada del secretari de Relacions Institucionals de la UGT-Terres de Lleida, José Luis Aguilà, la secretària general ha exigit novament la derogació de la reforma laboral, així com mesures actives d’ocupació que fixin el seu focus d’atenció a aquesta col·lectius tan desprotegits i gairebé expulsats del mercat laboral. Per la seva part, José Luis Aguilà, ha exigit novament la creació a Lleida d’un Observatori per a l’Ocupació, que analitzi amb dades reals i efectives la situació ocupacional a Lleida per poder aplicar polítiques efectives en els camps o nínxols de treball que es detectin. Així mateix, també ha volgut recordar que calen –per part de les administracions- polítiques valentes en aspectes, per exemple, com el de l’agroalimentació, on tan camp té per recórrer la demarcació de Lleida.

Cal recordar que la UGT-Terres de Lleida també ha impulsat mocions en diferents ajuntaments del projecte "Garantia +55", de rescat a persones majors de 55 anys que fa temps que estan a l'atur.Comentaris

envia el comentari