Catalunya Diari

Els productors de fruita accepten el compromís d'Agricultura i no tallaran carreteres per Sant Joan

Els productors de fruita accepten el compromís d'Agricultura i no tallaran carreteres per Sant Joan| Text i fotos: ACN

La Plataforma per la defensa de la fruita dolça ha acceptat el compromís del Departament d'Agricultura de convocar en els pròxims dies una reunió amb la participació de representants de la gran distribució i de la conselleria amb membres de la plataforma i dels sindicats que hi donen suport -JARC i Asaja- per tal de buscar solucions a la crisi de preus que viu el sector de la fruita dolça.

Els representants de la plataforma han sortit "satisfets" de la trobada d'aquest dimecres amb representants del departament, els quals s'han compromès que dilluns vinent els comunicaran una data per a la celebració d'aquesta reunió entre sector productor, la gran distribució i l'administració. D'aquesta manera, la plataforma fa marxa enrere i descarta dur a terme talls de carreteres aquest dijous, com havia amenaçat, en cas de no obtenir cap compromís per part d'Agricultura.

El president d'AEALL-Asaja Lleida, Pere Roqué, ha afirmat que "per fi, una vegada, hi ha reunions que serveixen per alguna cosa". "Després de molts dies de batallar s'ha aconseguit fer asseure a qui toca asseure's en aquests moments", ha afegit Roqué. Des de JARC-COAG no han fet una valoració tan positiva de la trobada d'aquest dimecres amb representants d'Agricultura, tenint en compte els baixos preus amb s'ha iniciat la campanya de fruita d'os. Des d'aquesta organització agrària no veuen que Catalunya esdevingui circumscripció econòmica de la fruita, iniciativa en què treballa el departament pugui ser una solució a curt termini.

Des de la Plataforma per la defensa de la fruita dolça, però, ja han dit que si en la reunió prevista la gran distribució no s'avé a trobar solucions davant el diferencial de preus entre el que reben els pagesos i el que paga el consumidor per la fruita, reprendran les mobilitzacions.

Els productors de fruita dolça asseguren que han ''arribat a un punt límit'', en què no poden suportar més que es paguin uns preus ''ruïnosos'' per la fruita. Lamenten que ja són dues campanyes seguides amb ''cotitzacions per sota els costos de producció'' i diuen que necessiten mesures urgents''. Tot i la previsible disminució de la collita en les varietats de fruita d'os, des de la plataforma adverteixen que les primeres informacions rebudes d'aquesta campanya contrasten uns preus anormalment baixos. Aquest fet, diuen, reafirma les pràctiques realitzades per les grans superfícies comercials en els darrers anys, que utilitzen la fruita com a producte reclam. Els productors comenten que en un context de menys oferta, la lògica del mercat indicaria que els preus haurien de ser més alts, situació que no sembla que s'acabi donant.


Comentaris

envia el comentari