Catalunya Diari

JARC-COAG denuncia que unes 900 granges de conills han hagut de tancar des del 2009 a Catalunya

JARC-COAG denuncia que unes 900 granges de conills han hagut de tancar des del 2009 a Catalunya| Text i fotografia: ACN

 

JARC-COAG denuncia que la caiguda del preu del conill en origen per sota dels costos de producció "està posant contra les cordes a les explotacions familiars" i moltes "s'han vist obligades a tancar davant la impossibilitat de fer front a anys de pèrdues i deutes". 

Així, mentre al 2009 es comptabilitzaven 1.905 granges de conills a Catalunya, aquest 2015 són 1.005, cosa que representa una reducció del 47%, és a dir 900 explotacions menys, segons les dades del Registre General d'Explotacions Ramaderes (REGA). El sindicat culpa d'aquesta situació als grans escorxadors i cadenes de distribució que "empenyen els productors de conill a la ruïna" i reclama "mesures urgents" al Ministeri d'Agricultura.
 
JARC-COAG ha demanat una reunió "urgent" al Ministeri d'Agricultura per estudiar una sèrie de mesures que evitin la fallida de les explotacions de conills familiars davant la important caiguda de preus que viu el sector des de l'inici del 2015, "que està obligant als productors a vendre per sota de costos". El sindicat també sol·licita la participació en la trobada  de l'Agència d'Informació i Control Alimentari (AICA) "per posar sobre la taula les reiterades infraccions de la Llei de la Cadena Alimentària".   
 
Des de l'organització agrària asseguren que els productors "estan vivint unes circumstàncies inacceptables", com ara la inexistència de contractes entre escorxadors i productors, "cosa que dificulta la negociació de preus remuneratius i facilita els incompliments ja que l'acord és verbal" i fa que "els productors se sentin indefensos". A més, en algunes comunitats també s'han donat casos de negació per part de determinats escorxadors d'absorbir la producció de les seves zones d'influència, situació que de moment el sindicat no té constància que s'hagi donat a Catalunya.   
 
Des de JARC-COAG, denuncien que "la gran distribució continua amb la seva política d'escassa valoració de la carn de conill, finançant amb pèrdues del ramader la seva estratègia comercial de preu baix". Per això, el sindicat demana invertir el procés de formació de preus en la cadena de valor de la carn de conill, per tal que es formi de baix a dalt, tenint en compte els marges de rendibilitat de cada una de les parts.   
 
L'organització agrària defensa que el futur dels productors passa per la rendibilitat, ja que la producció de carn de conill és un sector econòmic també important pel món rural, del qual en depenen més de 35.000 famílies del conjunt de l'Estat de manera directa, i milers de llocs de treball de forma indirecta. En aquest sentit, JARC-COAG considera "lamentable i vergonyós" l'últim informe de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) en el qual s'avala la venta a pèrdues. El sindicat defensa que "el que realment perjudica al consumidor és el tancament d'explotacions en un entorn més proper" i "l'augment de les importacions de països tercers, que utilitzen uns mètodes de producció que estan molt allunyats dels alts estàndards en matèria de qualitat, seguretat alimentària i benestar animal que s'exigeixen a la UE". 
 
Els preus en origen del conill porten mesos caient en picat, situant-se en molts casos per sota dels costos de producció, fet que provoca grans pèrdues mensuals a les granges. Segons dades del Ministeri d'Agricultura, el 2014, el preu mitjà del conill es va situar en els 1,77 euros/kg viu, lluny de la mitjana dels dos últims anys i per sota dels preus mitjans de l'any 2012 (1,84 euros/kg viu) i 2013 (1,94 euros/kg viu). Actualment, el preu mitjà ronda els 1,50 euros/kg viu. Segons un estudi desenvolupat per la interprofessional del sector Intercun, el cost de producció mitjà estimat en el sector cunícola al 2014 es va situar en els 1,80 euros/kg viu, "cosa que aboca al sector a vendre a pèrdues".Comentaris

envia el comentari