Catalunya Diari

JARC-COAG reivindica contractes que respectin els interessos dels productors

JARC-COAG reivindica contractes que respectin els interessos dels productors| Redacció - Fotografia: JARC-COAG

 

Lleida ha celebrat aquest dijous la Jornada de la Fruita dolça de JARC-COAG, en la que s’han posat sobre la taula els principals problemes dels productors de fruita de Catalunya, relacionats amb el preu que reben pel seu producte i la nul·la participació que, en general, tenen en la fixació del mateix. 

L’organització agrària, lluny de fer un absurd repàs del que els fructicultors ja saben, ha informat sobre les novetats normatives establertes per reequilibrar el seu pes i reforçar els seus drets dins la cadena alimentària, i tractar les mesures de gestió de crisi de mercat, indicant les línies de treball de l’entitat.
 
El director de l'Agència d'Informació i Control Alimentaris (AICA), José Miguel Herrero, ha destacat clarament en quins casos la nova Llei estatal de mesures per la millora del funcionament de la Cadena Alimentària estableix l’obligació de disposar d’un contracte de compravenda amb preu clarament definit, i no subjecte a variacions unilaterals, i un termini de pagament inamovible. 
 
Per la seva banda, el cap sectorial de Fruita dolça de JARC-COAG, David Borda, ha deixat clar que els productors han de reclamar el que en molts altres sectors és obvi: prendre part en la fixació del preu del seu producte i disposar de contractes que estipulin clarament les condicions de venda i pagament. I en cas d’incompliment, ha demanat als fructicultors que n’informin a l’organització agrària per denunciar-ho a l'AICA, deixant clar que l’anonimat està plenament garantit.
 
Des de JARC-COAG es continua reclamant al Ministeri d'Agricultura que aquesta nova normativa ha oblidat una realitat: els productors que entreguen a cooperatives, i així ho ha reiterat al màxim representant de l'AICA.
 
Finalment, després de la intervenció de la subdirectora general d'Indústries i Qualitat Agroalimentària del Departament d'Agricultura, Mireia Medina, informant sobre les línies de treball per millorar les mesures de gestió de crisis de mercat, clarament necessàries després de valorar els efectes del veto rus a les importacions agroalimentàries, s’ha donat pas a la taula rodona. En la mateixa, el representant de l’organització agrària ha tornat a reclamar que en cas de col·lapse del mercat cal evitar que els preus s’ensorrin posant en marxa la mesura de retirada de producte més eficient, econòmica i ambientalment parlant: la no collita. Aquesta garantiria que el suport econòmic arribés al pagès, i no es perdria amb innecessaris costos de manipulació i distribució.


Comentaris

envia el comentari