Catalunya Diari

JARC denúncia que els productors d’ous hagin de vendre sota cost

JARC denúncia que els productors d’ous hagin de vendre sota cost| Redacció - Fotografia: Lleida al Minut

 Aquesta situació encara és més crítica si es té en compte que la crisis econòmica dels darrers anys ha provocat un descens del consum d’ous, i que durant el darrer any els productors han hagut de fer front als elevats costos d’adaptació de les instal·lacions a la normativa comunitària relativa al benestar animal. Les explotacions han hagut de reduir el seu cens un 24% i assumir un cost addicional mitjà de 10 euros/gallina, així dons una explotació mitjana, d’unes 18.000 gallines, ha tingut una despesa de 180.000 euros.
 
JARC es fa ressò d’un problema derivat, entre altres aspectes, per l’elevat cost de les matèries primeres. Segons dades del DAAM corresponents al febrer, el preu dels cereals per a pinso seguien per sobre dels de l’any anterior. D’altra banda, l’accés al mercat de productes procedents d’altres  països amb una normativa de producció i comercialització més laxa, obliga als nostres productors a vendre per sota del preu de cost.
 
Segons l’Index de Preus en Origen i Destí publicat per COAG en relació als ous de classe M, el preu percebut pel productor durant el primer trimestre de l’any ha caigut de 1,36 a 0,81 euros/dotzena, mentre que el preu que paga el consumidor no ha experimentat aquesta tendència decreixent constant.  Paral·lelament, segons informació facilitada per aquesta organització, durant el primer trimestre de l’any el preu que han rebut els productors d’ous de classe L s’ha reduït un 21% respecte al mateix trimestre de l’any anterior.


Comentaris

envia el comentari