Catalunya Diari

La campanya de la fruita dolça del 2014 deixa més de 190 milions d'euros de pèrdues

La campanya de la fruita dolça del 2014 deixa més de 190 milions d'euros de pèrdues| Text i fotografies: Laura Biela

Solament a la província de Lleida, la campanya de la fruita dolça de l'any 2014 va deixar pèrdues per valor de 190.338.510 euros, una dada que ha facilitat aquest dilluns el sindicat ASAJA-Lleida després d'elaborar un estudi real per comptabilitzar els danys.

"La xifra sembla absurda, però és real", ha explicat el president d'ASAJA-Lleida, Pere Roqué, qui s'ha mostrat contundent a l'afirmar que continuaran amb les mobilitzacions si la situació no millora: "No podem continuar treballant i perdent diners. Els productors ens adaptem a la normativa, invertim en instal·lacions per estalviar en reg, i a la gran distribució se li permet tot. Ningú els frena ni els sanciona".

La campanya d'aquest 2015, de la qual tindran dades reals l'any vinent, també continua a la baixa i la situació no ha canviat. Els agricultors confiaven en recuperar el 50% de les pèrdues del 2014, però no ha estat així i l'import de les pèrdues s'incrementa.

"Fins que no siguem capaços de reunir-nos amb la gran distribució i trobem un acord, seguirem perdent diners", apunta, convençut que l'única solució que els hi queda és "negociar els preus amb les grans cadenes per no vendre a pèrdues".

Denúncia de Aldi
Per altra banda, aquest mateix dilluns, el sindicat ASAJA-Lleida ha rebut una denuncia del responsable d'Administració i Personal de l'Aldi, Mattes Müller, demanant que els productors costegin els danys ocasionats durant la protesta del passat 7 d'agost al Lidl i a l'Aldi.

Roqué ha avançat que aquesta tarda es reunirà amb els responsables de fruita dolça d'Unió de Pagesos i JARC-COAG per valorar la denuncia i prendre algunes mesures. I ha afegit: "No descartem noves mobilitzacions".

Per la seva banda, JARC-COAG, després de rebre el burofax, informa que l'actuació amenaçadora d'Aldi "confirma la manca de diàleg d'aquesta empresa per resoldre el problema dels preus ruïnosos de la fruita en origen". I per tant, també es reserven el dret "d'emprendre accions legals per reclamar la indemnització dels danys causats als pagesos, degut a les pràctiques comercials d'aquesta cadena de supermercats, catalogant-les d'explotació laboral vers la pagesia".


Comentaris

envia el comentari