La Diputació de Lleida destinarà sis milions d'euros per finançar despesa corrent als ajuntaments

La Diputació de Lleida destinarà sis milions d'euros per finançar despesa corrent als ajuntaments| Redacció - Fotografia: Diputació de Lleida

 Aquest pla, finançat en exclusiva per la Diputació en el marc del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC), s'ha presentat aquest matí. A l'acte hi han assistit el cap de Relacions amb el Món Local de la Diputació, Joan Eroles i el director de l’Àrea d’Assistència i Cooperació Municipal de la Diputació, Xavier Manuel.
 
D’acord amb les bases que se sotmetran a aprovació del Ple de la Diputació de Lleida el pròxim dijous, la Diputació de Lleida aportarà 13 milions d’euros a aquest programa que per primera vegada des que es va crear l’any 2000 destinarà gairebé la meitat del pressupost a finançar la despesa corrent dels ajuntaments. Aquesta és una de les principals novetats de la nova convocatòria del Pla Específic, que, en concret, destinarà fins a 6 milions d’euros a cobrir despesa ordinària si així ho sol·liciten els ajuntaments. La resta es destinarà a inversions per consistoris i Entitats Municipals Descentralitzades (EMD) i un milió més es destinarà als consells comarcals pel manteniment de camins.
 
Reñé ha indicat que "aquest nou Pla Específic s’ha fet per donar oxigen i ajut directe a l’economia més bàsica dels ajuntaments per tal que aquells que ho necessitin puguin plantejar un finançament de la despesa ordinària".
 
L’altra novetat important és que la Diputació de Lleida augmentarà el percentatge de cofinançament que assumeix en inversions locals per tal de disminuir l’aportació que ha de fer l’ajuntament sol·licitant. En aquest cas, el percentatge màxim de cost que assumirà la Diputació augmentarà un 55% respecte l’anterior pla i oscil·larà entre el 80% i el 95% de la inversió, d’acord amb la següent distribució:
 
- Municipis de fins a 2.000 habitants podran rebre fins al 95%
- Municipis d’entre 2.000 i 10.000 habitants podran rebre fins al 90%
- Municipis de 10.001 a 20.000 habitants podran percebre fins al 85%
- Municipis de més de 20.000 habitants podran rebre fins al 80%
 
Reñé ha explicat que el nou Pla s’ha elaborat tenint en compte les circumstàncies econòmiques del moment i les necessitats més urgents dels ajuntaments. "El que hem plantejat és que els consistoris hagin de fer la mínima aportació dels seus recursos per cofinançar el Pla i ajudar-los en el finançament de la despesa corrent", ha explicat Reñé.
 
Distribució dels ajuts
La distribució dels ajuts es farà seguint els mateixos criteris que convocatòries anteriors i que es basen en els següents factors:
- 60% mitjançant l’assignació d’una quantitat fixa per municipi
- 18% distribuït en funció del nombre d’habitants del municipi
- 17% en funció del nombre de nuclis de població de cada municipi
- 5% segons la superfície de cada municipi
 
Després de la distribució línia i equitativa dels ajuts també es tindran en compte factors com l’eficiència energètica.Comentaris

envia el comentari