Catalunya Diari

La duana Edullesa de Lleida planteja ampliar instal·lacions per complir amb la normativa per a l'exportació de fruita

La duana Edullesa de Lleida planteja ampliar instal·lacions per complir amb la normativa per a l'exportació de fruita| Text i fotos: ACN

 

L'estació duanera Edullesa, situada al polígon el Segre de Lleida, planteja ampliar les seves instal·lacions amb el lloguer de part d'una nau propera per tal d'oferir un millor servei als seus clients però sobretot per poder fer les revisions a la fruita que té com a destí l'exportació, complint totes les exigències que estableix l'actual normativa. 

Tot i això, abans es durà a terme una prova pilot que haurà de determinar la viabilitat d'aquesta proposta i si permet donar compliment als requisits que l'Estat reclama a Edullesa per seguir desenvolupant la seva tasca d'inspecció i autorització de la fruita que s'exporta a països tercers. El president del Consell d'Administració d'Edullesa, Arcadi Jover, però, s'ha mostrat convençut de la continuïtat de l'estació duanera lleidatana.
 
Els socis d'Edullesa estudien llogar unes instal·lacions molt properes al recinte duaner, ubicat des del 1984 al polígon industrial El Segre de Lleida, per tal de poder complir amb les normatives ue exigeixen l'Estat i els protocols internacionals, especialment pel que fa a seguretat alimentària, en els controls per poder exportar fruita a països tercers. D'aquesta manera, els camions amb fruita que l'inspector de la duana consideri necessaris es derivarien a aquestes noves instal·lacions que permetrien oferir totes les garanties que la fruita està en les condicions exigides per a l'exportació, mentre les actuals instal·lacions duaneres mantindrien el seu funcionament com fins ara. 
 
Per tal d'analitzar la situació i buscar solucions al possible tancament de l'estació duanera lleidatana, aquest dimarts s'han reunit a Lleida representants de l'administració de l'Estat i responsables d'Edullesa. La subdelegada del govern de l'Estat a Lleida, Inma Manso, ha remarcat la importància de disposar d'una duana que compleixi amb totes les exigències necessàries per poder oferir controls a la fruita que té com a destí l'exportació amb totes les garanties i seguir incrementant el volum de fruita que s'exporta a països tercers des d'Edullesa –cal tenir en compte que es tracta d'una duana privada-. 
 
La subdelegada ha destacat l'existència de contractes d'exportació "molt importants" amb països com ara Israel o la Xina "que requereixen d'unes condicions que es volen actualitzar per tal d'evitar qualsevol tipus de problema", que podrien comportar la rescissió del contracte vigent amb aquests estats. "Països tercers poden exigir en qualsevol moment que s'obri un camió, es descarregui tot i s'agafi una mostra de l'última caixa del camió i ara mateix això no es pot fer amb el moll de càrrega existent perquè la cadena de fred no es pot trencar", ha explicat Manso. La subdelegada ha deixat clar que "el que no pot ser és que es faci una revisió per part de tercers països amb els quals existeix conveni per a l'exportació i no es complissin els requisits". 
 
Prova pilot
Abans, però, es durà a terme una prova pilot per tal d'analitzar la viabilitat de la proposta d'ampliació del recinte plantejada per Edullesa –que passaria pel lloguer de les instal·lacions properes ja que s'ha descartat l'adequació de les actuals instal·lacions per l'elevat cost que suposaria- i comprovar que realment pugui ser operativa i funcional. Si la prova resulta satisfactòria ja es demanarà formalment des d'Edullesa l'ampliació del recinte duaner. Posteriorment, les noves instal·lacions hauran de rebre tots els permisos necessaris perquè puguin dur a terme els controls exigits. 
 
Un cop autoritzades les noves instal·lacions perquè puguin fer revisions amb totes les garanties a la fruita que s'exporta, Manso ha explicat que caldrà establir un conveni de col·laboració entre l'administració de l'Estat i Edullesa, de la mateixa manera que ja existeix en els ports i aeroports des dels quals es fan exportacions, a partir del qual el govern de l'Estat es compromet a prestar uns serveis com són els de duana o de control de fitosanitaris, mentre Edullesa posa els mitjans necessaris perquè l'estació duanera pugui desenvolupar la seva tasca. Per això, tant Edullesa com la subdelegació de govern de l'Estat a Lleida treballen amb l'objectiu que les noves instal·lacions ja puguin funcionar abans de l'inici d'aquesta campanya de la fruita per tal que productors, cooperatives i centrals puguin seguir fent els tràmits d'exportació des de Lleida i no hagin de desplaçar-se fins a la duana ubicada a Vilamalla (Alt Empordà).
 
Per la seva part, el president del Consell d'Administració d'Edullesa s'ha mostrat convençut de la viabilitat de l'ampliació del recinte duaner amb el lloguer de les instal·lacions properes –propietat de l'empresa Transports Tarragona- per poder continuar amb l'activitat de la duana, complint tots els protocols necessaris. Jover ha explicat que ja tenen signat un acord per al lloguer de l'espai, del qual Edullesa utilitzaria alguns serveis i no seria necessari tenir-hi cap treballador o inspector d'una forma fixa i continuada, sinó que s'utilitzaran les instal·lacions en aquelles revisions que sigui necessari. 
 
Finalment, des d'Edullesa han tornat a reclamar a l'Estat la necessitat d'un veterinari a les instal·lacions duaneres perquè pugui supervisar i autoritzar l'exportació de productes carnis a països tercers, tal com es fa ara amb la fruita, segons ha dit Jover.


Comentaris

envia el comentari