Catalunya Diari

La Paeria aprova el Pressupost Municipal amb el vot a favor del PSC, l'abstenció de CiU i la negativa del PP

La Paeria aprova el Pressupost Municipal amb el vot a favor del PSC, l'abstenció de CiU i la negativa del PP| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

El Ple extraordinari de l'Ajuntament de Lleida ha aprovat aquest dimecres el Pressupost General per a l’exercici de 2015 després del vot favorable de l'equip de govern i l'abstenció del grup municipal de Convergència i Unió i el vot en contra del grup municipal del PP.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i la tinenta d’alcalde i regidora d’Economia i Hisenda, Montse Mínguez, han presentat uns pressupostos que prioritzen principalment el foment de l’ocupació i l’atenció social a les persones i les famílies, amb un focus molt especial en l’educació. El pressupost municipal de l’Ajuntament de Lleida per l’any 2015 ascendeix a 155’6 milions d’euros i representa un increment d’un 1’9% respecte el de l’any passat. La Paeria destinarà, íntegrament, 30,68 milions d’euros a cohesió social, educació i ocupació, un import que suposa el 24,2% del pressupost.

Mínguez ha posat de relleu que els pressupostos municipals de 2015 mantenen tots els serveis públics municipals i, fins i tot, els incrementen, en un període de retallades i risc de pèrdues de serveis públics. La proposta de comptes municipals manté la qualitat dels serveis i, a més, universalitza l’atenció social. I és que la Paeria posarà en marxa dues noves escoles per a nois i noies en risc, una a Balàfia i una altra a la Bordeta -centres de reforç educatiu i social a partir de les 17.00 hores, en acabar les classes formals. D’aquesta manera, Lleida passarà de 3 a 5 centres propis d’aquestes característiques.

Una altra de les novetats més destacades és la creació d’una empresa municipal –vinculada a l’Institut Municipal d’Ocupació- per afavorir la formació i la inserció laboral dels joves en risc que han patit fracàs escolar o tenen dificultats d’inserció laboral. Algunes de les tasques que desenvoluparan seran, principalment, jardineria, fusteria i altres oficis i, també, tasques relacionades amb manteniment de pàgines web. A més a més, la Paeria oferirà 80 places per a joves que facin l’FP Dual -40 per al món de l’ensenyament i 40 més per altres àrees.

Més bonificacions i beneficis socials

Segons ha explicat Mínguez, en conjunt, es tracta d’un pressupost que aposta pel manteniment i, fins i tot, increment dels serveis públics municipals a la ciutat, amb una significativa reducció del deute, la contenció de la càrrega impositiva sobre el contribuent amb la congelació dels impostos i taxes públiques per tercer any consecutiu, l’augment de bonificacions i beneficis socials per a les famílies i la reducció en el termini de pagament als proveïdors.


Tal i com determinen les ordenances fiscals aprovades recentment, també es reduiran les tarifes d’atenció domiciliària i s’universalitza la teleassistència, fent-la gratuïta per a totes les persones majors de 65 anys. Pel que fa a la mobilitat, cal recordar que el transport públic serà gratuït, a partir de 2015, per a totes les persones majors de 65 anys.

En l’àmbit d’urbanisme, es continuen les polítiques de promoció d’habitatge amb ajudes al lloguer i també amb subvencions a la instal·lació d’ascensors en els habitatges de protecció oficial que no en tenien. Com a novetat de l’any 2015, s’incorpora la garantia de serveis d’aigua, gas i electricitat en la població en risc.

Un altre punt significatiu del pressupost previst pel 2015 és la significativa reducció de l’endeutament, que serà de 10,7 milions d’euros. L’Ajuntament de Lleida també aposta per una important rebaixa de la càrrega financera. La Paeria continuarà rebaixant, com ja ha fet els darrers anys, la ràtio del deute sobre ingressos corrents. La càrrega financera prevista per l’any 2015 se situarà en el 64%, la més baixa dels darrers anys. En aquest sentit, cal remarcar que el 2003 aquest indicador va arribar a un màxim del 133%.

L’Ajuntament de Lleida ha previst 9.080.000 euros per a inversions l’any 2015. D’aquests, 8.010.000 euros provenen del pressupost i seran destinats, principalment, a Pla de Barris, al museu de la Ciència, al Centre d’Arts Escèniques, a la millores en equipaments municipals, centres cívics i instal·lacions esportives, al foment del turisme, al cementiri i a vies públiques i infraestructures bàsiques –com per exemple les rotondes de la N-II, la rotonda Mariola Tres Pontets, la rehabilitació del Pont del Bou de Sucs, l’ampliació del carril bici i la urbanització de carrers i places. Els altres 1.070.000 euros provenen d’inversions de concessionàries, principalment d’aigua i llum.

Aprovades nou esmenes de CiU
En els comptes municipals de l’any vinent no s’han incorporat cap de les esmenes presentades pel grup municipal del PP i, en canvi, s’han incorporat les següents esmenes presentades per CiU per incrementar les següents partides pressupostàries: Manteniment vies públiques; Manteniment via pública; Patrimoni històric i cultural; Atencions benèfiques i assistència familiar (pobresa energètica); Ajuts entitats sense ànim de lucre; Ajuts a lloguer habitatges socials; Pla de beques extraescolars; Aplicació de la taxa de pisos buits a entitats bancàries; Manteniment instal·lacions esportives.


Comentaris

envia el comentari