Catalunya Diari

La Paeria no construirà cap habitatge social aquest 2013

La Paeria no construirà cap habitatge social aquest 2013| Redacció - Fotografia: Ajuntament de LleidaLa presidenta de l’EMU, Marta Camps ha indicat que en aquests pressupostos es preveuen mantenir la inversió en els plans de barri del Centre Històric i Portal de Magdalena-Noguerola, amb projectes emblemàtics que ja s’estan desenvolupant, com són els Solars Vius, el Mercat del Pla i la rehabilitació del convent de Santa Clara. A més, Camps també ha afirmat que "l’aturada de l’activitat del mercat immobiliari i el retard de la Generalitat en el pagament de la seva part dels plans de barri, que ascendeix a sis milions d’euros, han fet que aquest any es tanqui amb 674.000 euros de pèrdues".Pel que fa a les actuacions previstes per al proper any, a més de continuar amb les obres dels Plans de Barri, l’EMU continuarà desenvolupant el projecte de Solars Vius del Centre Històric, així com la potenciació de tot allò relacionat amb habitatge. En aquest sentit, l’EMU ha posat en marxat, juntament amb l’Agència Catalana de l’Habitatge la mesa d’Emergències Socials, destinant entre ambdós 20 pisos de la seva propietat per llogar a un preu bonificat en funció de les necessitats de cada família que necessiten un habitatge de forma immediata (desnonaments, situacions d’exclusió, impossibilitat de pagar el lloguer). Així mateix, l’objectiu de l’EMU és ampliar la xarxa social d’habitatge amb la captació de pisos tant de particulars com de bancs. Actualment, l'EMU té 240 habitatges en propietat.
Dures crítiqu​es


Després de conèixer els pressupostos, el grup municipal de Convergència i Unió ha criticat la gestió de l’EMU que l’ha dut a unes pèrdues reconegudes de 674.000 euros al 2012 i que presenta per a l’any 2013 un "pressupost irreal", tot això maquillat amb la cessió de patrimoni municipal, propietat de totes les lleidatanes i els lleidatans. "La bombolla de l’EMU ha esclatat i els perjudicats seran els ciutadans de Lleida amb més impostos que serviran per pagar, per exemple, el milió d’euros per cobrir les pèrdues d’enguany i més patrimoni municipal que es transferirà l’any que ve per sanejar els comptes", ha afirmat el regidor de CiU Antoni Postius, membre del principal grup de l’oposició al Consell d’Administració de l’EMU. En aquest sentit, ha assenyalat que de les previsions de prop de 8 milions euros de xifra de negoci de l’EMU, només s’ha ingressat 1,5 milions, i per a l’any que ve es preveuen xifres similars.

A més a més, la cessió de solars municipals, que en principi ha de servir per que l’EMU doni resposta a la demanda d’habitatge social -una necessitat per a 3.000 sol·licitants lleidatans- "s’està incomplint", ja que s’ha anunciat que de cara a l’any que ve l’EMU no impulsarà cap habitatge, una mostra més de la voluntat del govern municipal de maquillar els comptes amb el patrimoni municipal.

En la mateixa línia, el grup municipal del PP ha denunciat que un any més aquesta empresa municipal incompleix el seu principal objectiu que es la construcció d’habitatges socials a Lleida. En aquest sentit, el regidor i portaveu del PP a l’Ajuntament de Lleida, Joan Vilella, ha lamentat que "ni la Paeria, ni tampoc l’Empresa Municipal d’Urbanisme, que té entre els seus objectius la planificació, la promoció i la construcció d’habitatges, destinaran durant l’any 2013 ni un euro a aquesta finalitat".

El regidor popular ha assenyalat que tot fa indicar que l’únic objectiu que mou a aquesta empresa municipal és "l’especulació" i ha afegit que, pel que es veu, tampoc es bona amb això, "ja que els comptes posen en evidencia que aquest any, i per primer cop, l’EMU tancarà l’exercici amb unes pèrdues superiors als 674.000 euros". Tanmateix, Vilella ha criticat que la partida d’ingressos està sobre dimensionada amb la finalitat d’equilibrar els comptes, i com a exemple ha mencionat la previsió de venda de terrenys per valor de 3 milions d’euros, "quan aquest any no s’ha pogut vendre cap solar cap i per tant els ingressos per aquest concepte han estat zero".


Comentaris

envia el comentari