Catalunya Diari

La Paeria proposa congelar l'IBI i bonificar 100 euros a 3.760 famílies 'desafavorides' de Lleida

La Paeria proposa congelar l'IBI i bonificar 100 euros a 3.760 famílies 'desafavorides' de Lleida| Text i fotografia: ACN

 


L'expedient d'ordenances fiscals que presenta l'equip de govern de la Paeria –del PSC- proposa congelar l'IBI i bonificar 100 euros a 3.760 famílies 'desafavorides' de Lleida. Per tant, es veurien beneficiades per aquesta nova bonificació el 7,5% del total de famílies de la ciutat, que són les que tenen un pis amb un valor cadastral igual i inferior a 20.000 euros.



En la majoria dels casos amb els 100 euros de rebaixa es cobriria tot o gairebé tot el rebut, de manera que es pot dir que deixarien de pagar l'impost. Així ho han assegurat aquest divendres l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i la tinent d'alcalde responsable d'Hisenda, Montse Mínguez. Afirmen que la seva proposta és "més social que una rebaixa general de l'impost" tot i que insisteixen que estan oberts a negociar amb els grups de l'oposició.
 
Cal recordar que el PSC governa amb minoria a la Paeria i necessita sumar suports o abstencions d'altres grups per tirar endavant la seva proposta. En principi C's se sumaria a la del govern, però tot i així també seria possible que tota la resta de grups fessin pinya per forçar una rebaixa de l'IBI. Tot i que l'expedient no es presentarà oficialment fins dimarts a la Comissió d'Economia, Mínguez ha explicat que ja s'ha informat de la proposta a tots els partits i han començat les converses. Finalment divendres serà debatut al ple. 
 
La tinent d'alcalde ha remarcat que l'equip de govern està disposat a pactar i arribar a acords amb tots i cadascun dels grups de l'oposició' mentre que Ros s'ha mostrat esperançat de poder tirar endavant les ordenances amb el consens suficient, sobretot amb el suport d'aquelles forces que tenen més interès a introduir mesures socials.
 
De fet, l'alcalde ha argumentat que la proposta de congelar l'IBI i introduir la nova bonificació per a propietaris de pisos amb valor cadastral igual o inferior a 20.000 euros és molt més justa socialment que no pas rebaixar l'impost de manera general. Ros ha explicat que cada punt percentual que es rebaixés de l'IBI suposaria perdre anualment 594.000 euros per a les arques municipals mentre que els contribuents pràcticament ni ho notarien perquè només deixarien de pagar 4 euros l'any de mitjana. Per tant, segons Ros, una mesura que tindria molt poc impacte en els rebuts suposaria, per contra, un cop important per a la hisenda municipal, per tant, per a la prestació de serveis i inversions per al conjunt de la ciutadania. El que estem discutint és si donem 4 euros l'any a la família mitjana de Lleida o li fem un descompte de 100 a les 3.760 famílies de Lleida més febles d'acord amb l'indicador del pis, què és millor?, s'ha preguntat el paer en cap.
 
Mantenir l'IBI igual
La intenció de l'equip de govern és mantenir una recaptació de l'IBI en 50,8 milions. El valor cadastral es rebaixa un 18% (que se suma a la rebaixa del 17% de l'any passat) mentre que el tipus passa del 0,703 al 0,858.  Segons Ros, aquest serà el quart any amb el mateix rebut, per tant, això és en realitat una reducció efectiva de la quota perquè en aquest temps, encara que sigui poc, l'IPC ha pujat.
 
D'altra banda, l'alcalde descarta eliminar les bonificacions a l'església tal com demana la Crida per Lleida mentre hi hagi el concordat en vigor que així ho estableix.


Comentaris

envia el comentari