Catalunya Diari

La pedregada de divendres afecta 2.720 hectàrees de conreus de diversos municipis del Segrià

La pedregada de divendres afecta 2.720 hectà rees de conreus de diversos municipis del Segrià | Text i fotos: ACN

La pedregada que va caure la tarda de divendres en diversos municipis del Segrià ha afectat unes 2.720 hectàrees de conreus agraris, segons han informat des del Departament d'Agricultura. Llardecans, Aitona, Seròs, Massalcoreig, Torrebesses i Sarroca de Lleida són els municipis que van patir una major afectació per la pedra.

En el cas de la fruita dolça els danys es concentren en els arbres ja que la collita pràcticament havia finalitzat. Així, s'han vist afectades 900 hectàrees d'arbres: 400 a Seròs, 350 a Aitona i 150 a Massalcoreig. L'ametller, que es troba a la meitat de la seva recol·lecció, ha tingut una afectació de 110 hectàrees. Quant a l'olivera de secà, a part dels danys per pedra també ha estat afectada per la quantitat de pluja caiguda de cop en un total de 1.710 hectàrees, 700 de les quals a Sarroca de Lleida. Altrament, la calamarsa d'aquest diumenge ha afectat 385 hectàrees de cultius del sud de la comarca de l'Urgell.

El director dels serveis territorials d'Agricultura a Lleida, Ferran Noguera, ha visitat aquest dilluns les zones afectades per la pedregada de la tarda de divendres en diversos municipis del Segrià, on s'ha valorat en un total de 2.720 hectàrees la superfície de conreus malmesa. Des del Servei de Sanitat Vegetal del Departament es recomana als pagesos fer tractaments als arbres per tal de minimitzar el risc de propagació de malalties en les plantacions on s'hagi sofert la pedregada per una bona protecció i cicatrització de les ferides.

Agricultura ha reiterat als municipis afectats dur a terme un seguiment coordinat dels danys i treballar conjuntament per agilitar les actuacions de suport a les explotacions afectades. També des d'Agricultura es vetlla perquè el Ministeri publiqui, al més aviat possible, l'Ordre de reducció de mòduls de l'IRPF, ajustada als danys reals de les explotacions.

723 hectàrees de cultius afectats a l'Urgell
La tarda de diumenge va tenir lloc una tempesta acompanyada de calamarsa que va afectar un total de 723 hectàrees de conreu del sud de la comarca de l'Urgell, concretament els municipis de Sant Martí de Riucorb, els Omells de Na Gaia, Maldà i Vallbona de les Monges. En aquest cas, es cultius que s'han vist afectats són l'olivera, l'ametller i la vinya.

Els danys més importants s'han produït en els conreus d'ametller i vinya pendents de collir amb afectació superior al 50%. Pel que fa a l'olivera, l'afectació és superior al 30%.Comentaris

envia el comentari